Smanjio doživljaj
160

Dodik za Reuters: Nisam spreman da radim protiv Dejtona i protiv Ustava BiH

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Novinska agencija Reuters razgovarala je s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom povodom nadolazećiih općih izbora. Lider SNSD-a je u manjem intervjuu smanjio secesionističku retoriku, rekavši kako poštuje trenutni ustroj BiH.

Reuters podsjeća na Dodikove ranije izjave o "nemogućoj Bosni i Hercegovini" i "budućoj nezavisnoj RS".

"Nisam protiv moguće BiH, ali jesam protiv one koja erodira Dejtonski mirovni sporazum. Protiv sam BiH koju vode stranci, a koji su napravili nemoguću kreaciju u kojoj ne postoji unutrašnji dijalog", rekao je Dodik naglasivši da je Dejtonski sporazum obespravljen intervencijama stranaca.

Na direktno pitanje da li bi nastavio promovisati ideju separatizma, odnosno secesije RS od BiH i njene integracije sa Srbijom, Dodik je kazao da želi poštovati Dejton.

"Poštovat ću Dejtonski sporazum i ustav, nisam spreman da radim protiv Dejtona i protiv ustava", kazao je predsjednik RS-a.

Njegova izjava se razlikuje od prethodno izrečenih u kojima se čak pozvao na Donalda Trumpa kao katalizator nezavisnosti Republike Srpske i ujedinjena s istočnim susjedima. Reuters smatra da je do promjene retorike došlo zbog posjete Sergeja Lavrova.

Naime, ministar vanjskih poslova Ruske Federacije kazao je da Dejtosnki sporazum nema alternativu. Važno je napomenuti da je Dodik u više navrata kazao da su mu Moskva i njen stav važniji od mišljenja zapadnih sila.

Kada je riječ o njegovom potencijalnom ulasku u Predsjedništvo BiH, Dodik kaže da bi nastavio raditi na putu BiH ka EU, ali da ne bi promovisao njeno članstvo u NATO-u.

Njegov osnovni razlog je, kako tvrdi, činjenica da je NATO bombardovao položaje VRS-a tokom rata u BiH.

Na kraju razgovora Dodik je rekao da bi volio upoznati Stevea Bannona, bivšeg savjetnika Donalda Trumpa. Kako kaže, pitao bi ga da li će Trump pobijediti na narednim predsjedničkim izborima u SAD-u, jer bi on to "morao znati".