Sanja referendum
149

Dodik za DW: Nisam protiv nezavisnosti Kosova, ali to trebaju riješiti Priština i Beograd

Piše: M. N.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je u intervjuu za Deutsche Welle kako nije protiv nezavisnosti Kosova, ali da je to pitanje koje trebaju riješiti Priština i Beograd.

Istakao je da bi, u slučaju da Srbija prizna nezavisnost Kosova, sljedeće pitanje bilo zašto ne može i Republika Srpska.

"Ako se Beograd odluči za to i kaže, govorim hipotetički, Kosovo je država, zašto onda RS nije država i zašto ne bi bila priznata? Nama je opterećenje što je Srbija ostala u politici očuvanja teritorijalnog integriteta. Da je Srbija u trenutku kada se Kosovo odvojilo rekla OK, mi bismo se sigurno tada odvojili", kazao je Dodik.

Ponovio je kako smatra da je BiH "propala država" i da RS nema koristi od nje te da to nije stvar ljubavi ili mržnje, već života. Naglasio je kako nije spreman raspisati referendum o nezavisnosti po cijenu oružanog konflikta, a da Bakir Izetbegović nema moć da oružano interveniše u RS-u.

"Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara moraju donijeti takvu odluku. Nisam čovjek za nasilje, ali branim svoje stavove. Ja vjerujem da će se BiH sama raspasti zbog nepostojanja unutrašnjeg dogovora", kazao je Dodik.

Odgovarajući na pitanja pred sami kraj intervjua, Dodik je kazao kako sanja o raspisivanju referenduma o nezavisnosti te da bi to proveo ako ima jedan promil šanse. Također, na pitanje treba li se formirati treći entitet u BiH odgovorio je: "Što da ne".

Kazao je i kako ne strahuje od novih konflikata u BiH te da predstavnici vlasti trebaju razgovarati i postići dogovor za dobrobit svih naroda.

"BiH ima Ustav, poštujmo Ustav i razgovarajmo o tome da uspostavimo osnovne elemente kako bi svi u njoj bili podjednako zadovoljni ili nezadovoljni i kako bi dijelovi od kojih se BiH sastoji bili na usluzi građanima. Ali, mi smo izgubili ogroman novac jer neće da se dogovore da zaštite domaću proizvodnju, a ja već 10 godina to pokušavam dogovoriti. Šta treba, da čekam još 10?", rekao je Dodik.

Na kraju je dobio kartu na kojoj su ucrtane granice država Balkana i na pitanje kako bi ta mapa mogla izgledati u narednim godinama, Dodik je napravio liniju RS-a u BiH i prekrižio granicu sa Srbijom te je odvojio Sjever Kosova.

"Republika Srpska će ostati. Kao Vojvodina", rekao je Dodik odgovarajući na pitanje da li pod skicom smatra da će se RS pripojiti Srbiji te je nacrtao i Herceg-Bosnu.