O ratu i miru
452

Dodik: Vjerujem u mir i to da neće doći do sukoba, ali RS ima snage i da se odbrani

SRNA
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da vjeruje u mir i da u BiH neće doći do sukoba, ali da u svakom slučaju, Republika Srpska ima i snage i mogućnosti da se odbrani.

"Što se tiče tog eventualnog, hipotetički govorim, sukoba Bošnjaka i Srba, vjerujem da Hrvati u njemu ne bi učestvovali, ali čak i da budu zajedno, RS ima mogućnost da sebe odbrani. Naravno, ako se u to uključe neke velike sile, to je već problem, ali ima nekih velikih sila koje bi možda zaštitile nas. I u tom pogledu, imamo očekivanja te vrste. Ništa od toga mi ne želimo, ali mislimo da ne treba biti naivan", rekao je Dodik za "Sputnjik".

Dodik je podsjetio da su upravo te zemlje ranije svojim intervencionizmom obezbijedile da RS-u budu ukinute sve fabrike oružja i municije, a da ih u Federaciji BiH ostane šest.

"To je do naših ljudi u institucijama, a to se, prije svega, odnosi na člana Predsjedništva i ljude koji rade u Ministarstvu odbrane, što su dozvolili da proizvodnja oružja i municije ostane isključivo u nadležnosti Bošnjaka. Promijenit ćemo to veoma brzo. Ne želimo da jednog dana shvatimo da su se oni naoružali i proizveli emociju da se obračunaju sa Srbima", rekao je Dodik.

Predsjednik RS-a je poručio da NATO na izbore u oktobru "može da pošalje koga god hoće", ističući da te izbore ionako, po propisima BiH, sprovodi Izborna komisija BiH, koja je pod snažnim utjecajem stranca i na koju Banja Luka ne može da utječe, a i OEBS ih stalno prati.

Dodik je istakao da 40 Britanaca "kako su rekli vojnika", koji su poslati i locirani u Republici Srpskoj", jesu visokosofisticirani stručnjaci za društvene mreže, medije i haos.

"Znamo ko su. Pokušavamo da kontrolišemo našu teritoriju i sa tog stanovišta prikupljamo sve moguće informacije. Nivo savremenih tehnologija je veći kod njih, ali oni moraju da se suoče sa činjenicom da narod u RS-u nije glup", kaže on.