BiH
0

Dodik u Beogradu na ustoličenju patrijarha

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik danas će prisustvovati ustoličenju novoizabranog patrijarha srpskog Irineja u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Dodik je juče čestitao novoizabranom patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju.

"Povodom Vašeg izbora za srpskog patrijarha i uvođenja u tron Svetog Save, u ime Vlade Republike Srpske i u svoje ime, upućujem iskrene čestitke i najljepše želje za uspjeh u Vašoj svetoj misiji vođenja srpskog naroda", kaže se u Dodikovoj čestitki Njegovoj svetosti arhiepiskopu pećkom, mitropolitu beogradsko-karlovačkom i patrijarhu srpskom   Irineju.					   

 Čestitku je uputio i predsjednik RS Rajko Kuzmanović, koji je izrazio uvjerenje da će Irinej, dosadašnji  episkop niški, uz Božju pomoć, dostojno i savjesno obavljati časnu dužnost patrijarha  i nastaviti da jača jedinstvo i sabornost SPC-a.       

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović čestitao je  Njegovom preosveštenstvu episkopu niškom Irineju izbor za patrijarhja SPC.  

"Neka Vam misao i djela vaših časnih prethodnika daju snage da nastavite obavljati tešku i odgovornu dužnost patrijarha Srpske pravoslavne crkve, na dobrobit pravoslavnih vjernika, srpskog naroda, ali i na opštu dobrobit svih ljudi, naroda i zemalja", navodi se u Radmanovićevoj čestitki. 

 Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je čestitku novoizabranom patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju.
"Ovim putem upućujem Vam iskrene čestitke na izboru za novog poglavara Srpske pravoslavne crkve. Istovremeno izražavam najtoplije želje i nadu da vaše djelovanje, kao 45. poglavara Srpske pravoslavne crkve, bude uspješno i na korist svim narodima na ovim prostorima", navodi se u čestitki.

   Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić  uputio je čestitke novoizabranom  patrijarhu Srpske pravoslavne crkve  Irineju. 

 Špirić je izrazio uvjerenje  da će novoizabrani patrijarh putem mudrosti, dobrote i ljubavi uspješno voditi Srpsku pravoslavnu crkvu i vjerujući pravoslavni srpski narod.  

	 Visoki predstavnik za  BiH Valentin Inzko uputio je iskrene čestitke novoizabranom patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju.  

"Vaša svetosti, od srca vam čestitam na izboru za novog poglavara Srpske pravoslavne crkve. Dozvolite mi da izrazim želju da vaše djelovanje po ustoličenju na tron Svetog Save, kao 45. poglavara Srpske pravoslavne crkve, bude uspješno i na korist srpskom narodu kao i u duhu razumijevanja među religijama i narodima na ovim prostorima", navodi se u čestitki. 

Dosadašnji episkop niški Irinej juče je izabran za 45.  patrijarha  SPC.  
   	Njegova svetost patrijarh srpski Pavle upokojio se 15. novembra prošle godine na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.