Sinod SPC
0

Odgođeno ustoličenje patrijarha Irineja

FENA
Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej
Svečano ustoličenje poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja, prvotno planirano za 25. april, odgođeno je za jesen, objavila je informativna služba SPC-a.

Ustoličenje je odgođeno odlukom Svetog arhijerejskog sinoda SPC-a, pri čemu novi nadnevak održavanja svečanosti još nije određen, a javnost će, kako se navodi, o tome biti pravodobno obaviještena.

"Razlog odgode je kratkoća raspoloživog vremena za primjerenu organizacijsku i logističku pripremu toga važnog duhovnog događaja te potreba da se visoki gosti, domaći i iz svijeta, mogu odazvati, a ne da, zbog kratka roka, to ne mogu učiniti", stoji u objašnjenju.

Novoizabrani poglavar SPC-a, episkop niški Irinej, 23. januara je u Beogradu ustoličen za patrijarha, zamijenivši na tom mjestu, kao 45. poglavar SPC-a, patrijarha Pavla koji je preminuo u novembru 2009.

Dan nakon njegova izbora u Beogradu je održano službeno ustoličenje kako bi patrijarh Irinej mogao preuzeo dužnost, a svečanost ustoličenja trebala bi biti održana u samostanu Pećke patrijaršije na Kosovu.