Beograd
0

Irinej svečano ustoličen za patrijarha SPC-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Novoizabrani poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC), episkop niški Irinej, u subotu je u stolnoj crkvi u središtu Beograda ustoličen za patrijarha.

Patrijarh Irinej je, kao 45. poglavar SPC-a, na tom mjestu zamjenio patrijarha Pavla koji je preminuo u studenom 2009.

Govoreći o svom izboru, novi poglavar SPC-a u svom je prvom obraćanju poručio kako zna da je to djelo Božje koje obavezuje i traži dostojan odgovor i dostojan život po Kristu i njegovu evanđelju.

"Imamo mnogo zadataka, možda je jedan od prvih zadataka da sačuvamo naše sveto mučeničko Kosovo, da pomognemo našoj državi koja se trudi i sve čini da ga obrani od onih koji hoće da ga prigrabe. I crkva mora tu pomoći, ne žaleći ni truda, ako treba čak i stradanja", poručio je novi srpski patrijarh.

Među ostalim zadacima patrijarh Irinej ukazao je na potrebu da se srpski narod u iseljeništvu na svim kontinentima "sjedini i očuva jedinstvo".

Uz najviše srbijanske političke dužnosnike, ustoličenju novog poglavara SPC-a nazočili su premijer Republike Srpske Milorad Dodik te predstavnici drugih crkava i vjerskih zajednica, među kojima i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Beogradski mediji prenijeli su kako su čestitke novom srpskom patrijarhu uputili poglavar Rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI i predsjednik Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana kardinal Walter Kasper.

Kako se navodi, u čestitki koju je potpisao kardinal Kasper izražava se zadovoljstvo izborom novog poglavara SPC-a te velika nada u suradnju između dviju crkava.

Novi srpski patrijarh na to je mjesto izabran u petak na izbornom zasjedanju Svetog arhijerejskog Sabora SPC-a.