Bespotrebno
89

Dodik teolog: U odgovor Izetbegoviću uključio Boga i podsjetio da je zvijezda neukusa

I. P.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Milorad Dodik, član predsjedništva BiH, lider SNSD-a i od danas poznati teolog, komentarisao je za Radio-televiziju Republike Srpske stav Bakira Izetbegovića o tome kako će BiH biti u statusu quo dok SNSD ne prihvati kako entitet ne može komandovati državom".
On je kazao da Izetbegović neprestano negira "ustavnu strukturu i nastoji uništiti Republiku Srpsku", a što na koncu predstavlja uvod u propast BiH. Pored toga, Dodik je odlučio u svoju argumentaciju uključiti i samog Boga.

"Bosna i Hercegovina nije u statusu quo, ona je u stagnaciji i raspadanju. To raspadanje niko ne može da spriječi. Bakirova vizija Bosne je takva da nema Republike Srpske, jer kaže neće nama entiteti, nego neko drugi. Ko drugi? Allah će uređivati, a ne realan politički dogovor?", rekao je Dodik u razgovoru s novinarom RTRS-a.

Dodik je na ovaj način, iako se mislio da je to nemoguće, dodatno spustio nivo političke komunikacije u Bosni i Hercegovini.

U ionako nezdravi diskurs, pogotovo kada su u pitanju njegovi komentari, Dodik je uspio uključiti, za muslimane u BiH, najvažniju ideju duhovnog života. Pri tome je jasno da je ne koristi na pozitivan ili neutralan način. Kao kada, naprimjer, među prvima čestita vjerske blagdane.

Podsjetimo da ovo nije prvi put da Dodik u razgovor sa političkim protivnicima uključuje segmente religije i pakuje ga kako bi pokušao uvrijediti oponenta ili pridobiti glasače. Tu je poznata izjava kako je grad sa manje džamija ljepši grad, a ne smijemo zaboraviti ni ocjenu kako je ezan zapravo "arlaukanje".

Današnja izjava je podsjetnik da je Dodik prava zvijezda neukusa u političkom diskursu BiH i regije.