Promptno reagovao
92

Žestoka reakcija iz RS-a, Dodik tvrdi da rezolucija SDA poziva na sukobe

A. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nakon što je SDA usvojila niz stranačkih rezolucija u kojima BiH vidi kao republiku, a Sarajevo sa cijelom prijeratnom teritorijom, čime je odredila pravce političkog djelovanja, ponovo je promptno reagovao lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
Dodik je ocijenio je da je Programska deklaracija ili rezolucija SDA koja predviđa Republiku BiH "rezolucija muslimanskog naroda u BiH i da poziva na sukobe".

Dodik je rekao da je deklaracija antiustavna, antidejtonska, da poziva na urušavanje mira, ignoriše realnost i činjenice da postoje drugi konstitutivni narodi kao što su Srbi i Hrvati, kao i da postoji RS.

"Oni bi to sve poništili i smatraju da bi to mogli da ostvare bez ikakvog uvažavanja drugih interesa, prije svega same Republike Srpske. Naravno da to nije moguće. Nama nije stalo ni do nikakve BiH, a pogotovo ne do Republike BiH", rekao je Dodik za RTRS.

Dodik je istakao da je veoma teško nastaviti politički dijalog sa Bakirom Izetbegovićem i njegovim sljedbenicima, te dodao kako se sa njima ne može saglasiti ni o prošlosti, ni o sadašnjosti, ni o budućnosti, a da se jedino slažu u tome da se ni u čemu ne slažu.