|

Dodik sve učestalije ponavlja da nije za NATO, pritom se pozivajući na odluku nižeg organa vlasti

Dodik sve učestalije ponavlja da nije za NATO, pritom se pozivajući na odluku nižeg organa vlasti
37
Piše: S. H.
20.5.2019. u 18:41
163
komentara
37

dijeljenja
Dodik sve učestalije ponavlja da nije za NATO, pritom se pozivajući na odluku nižeg organa vlasti
Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH nedavno je, doduše brzopleto, priznao da niži organi vlasti ne mogu biti iznad države i odluka države, a sada svako malo naglašava da je protv NATO puta države na čijem je čelu, vodeći se "rezolucijom" upravo nižeg organa vlasti.
Dodik je danas u Banjoj Luci nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a kazao da se neprihvata bilo koji dokumnet koji bi značio aktivaciju MAP-a te da ostaju pri vojnoj neutralnosti, u skladu s skupštinskom rezolucijom (NSRS).

Ova izjava dolazi nakon priče o opciji da SNSD na državnom niovu insistira da BiH svoj odnos s NATO savezom prilagodi u okviru Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP), po uzoru na Srbiju.Politički predstavnici SNSD-a učestalije nego ranije spominju ovu opciju, koju će bošnjački politički predstavnici teško prihvatiti.

BiH već godinama sarađuje s NATO savezom, a zvanični stav države je punopravno članstvo u NATO savezu, što potvrđuje Strategija vanjske politike naše zemlje i Zakon o odbrani.Tako Dodik zaboravlja da je prije mjesec dana, kada je pisao Angeli Merkel i Emmanuelu Macronu, kada se žalio što nije pozvan na Samit lidera Zapadnog Balkana u Berlin, naglasio da je Predsjedništvo BiH vrhovni organ države i da niži nivoi vlasti, gdje spadaju i Vijeće ministara, ali i entitetski parlamenti, na koji se sada Dodik poziva, ne mogu biti iznad države.

Do kraja ove sedmice planiran je novi sastanak čelnika SDA, HDZ-a i SNSD-a, a da li će tada otpetljati gordijev čvor zvani NATO i usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa ostaje da se vidi.
Prijavi grešku


Komentari (163)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...