A država iznad svega
37

Dodik sve učestalije ponavlja da nije za NATO, pritom se pozivajući na odluku nižeg organa vlasti

Piše: S. H.
Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH nedavno je, doduše brzopleto, priznao da niži organi vlasti ne mogu biti iznad države i odluka države, a sada svako malo naglašava da je protv NATO puta države na čijem je čelu, vodeći se "rezolucijom" upravo nižeg organa vlasti.
Dodik je danas u Banjoj Luci nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a kazao da se neprihvata bilo koji dokumnet koji bi značio aktivaciju MAP-a te da ostaju pri vojnoj neutralnosti, u skladu s skupštinskom rezolucijom (NSRS).

Ova izjava dolazi nakon priče o opciji da SNSD na državnom niovu insistira da BiH svoj odnos s NATO savezom prilagodi u okviru Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP), po uzoru na Srbiju.

Politički predstavnici SNSD-a učestalije nego ranije spominju ovu opciju, koju će bošnjački politički predstavnici teško prihvatiti.

BiH već godinama sarađuje s NATO savezom, a zvanični stav države je punopravno članstvo u NATO savezu, što potvrđuje Strategija vanjske politike naše zemlje i Zakon o odbrani.

Tako Dodik zaboravlja da je prije mjesec dana, kada je pisao Angeli Merkel i Emmanuelu Macronu, kada se žalio što nije pozvan na Samit lidera Zapadnog Balkana u Berlin, naglasio da je Predsjedništvo BiH vrhovni organ države i da niži nivoi vlasti, gdje spadaju i Vijeće ministara, ali i entitetski parlamenti, na koji se sada Dodik poziva, ne mogu biti iznad države.

Do kraja ove sedmice planiran je novi sastanak čelnika SDA, HDZ-a i SNSD-a, a da li će tada otpetljati gordijev čvor zvani NATO i usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa ostaje da se vidi.