{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik: Sud i Tužilaštvo BiH neće dobiti dodatnih milion KM

F
23.4.2012. u 14:37
1
18
Dodik: Sud i Tužilaštvo BiH neće dobiti dodatnih milion KM
1
Dodik: Sud i Tužilaštvo BiH neće dobiti  dodatnih milion KM
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/AFP)
Neće biti uslovljavanja ili promjena kako bi se usvojio budžeta institucija Bosne i Hercegovine (BiH) za ovu godinu i očekujem da će se taj dokument usvojiti onako kako je dogovoreno na sastanku „šestorke“ u Banjoj Luci, rekao je danas predsjednik Republike Srpske (RS) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik.
"U Banjoj Luci je jasno dogovoreno sve ono što je prijedlog budžeta", kazao je on i precizirao šta je od stavki ugrađeno u budžetski okvir BiH za ovu godinu.

Takođor, rečeno je tada da se u okviru postojeće potrošnje utvrde uštede koje treba da osiguraju isplatu po zakonu o statusu bivših vojnika Oružanih snaga BiH, iako su, kako kaže, ti akti potpuno pogrešno doneseni.

Ipak, na sastanku šestorke je, kako kaže, dogovoreno da se osigura novac i izvrši isplata, a da se istovremeno predloži zakon o ukidanju Zakona o pravima penzioniranih vojnika.

Dodik tvrdi da se svakodnevno od bošnjačkih političara dešava situacija da neko "razvali" već postignuti dogovor te da se sada takve najave mogu čuti i kod usvajanja budžeta BiH.

Izričito protiv izjasnio je na zahtjeve Suda i Tužilaštva BiH da im se odobri još milion KM u budžetu, ističući da „o tome mogu samo da sanjaju“ i da te pravosudne institucije, koje smatra neustavnim, "jednog dana neće dobiti ništa, a ne taj milion".

Komentirajući današnji sastanak s predstavnicima Unije studenata RS te učestale natpise u pojedInim medijima o korupciji i nepotizmu na univerzitetima u RS, Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao kako poštuje autonomiju univerziteta, te podržava da se riješe svi problemi i da nadležne institucije, a ne vlast i politika, treba da se pozabave korupcijom i nepotizmom na visokoškolskim ustanovama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: