U slučaju bojkota
2

Dodik prijeti bošnjačkim strankama: RS će provesti izbore

FENA
Milorad Dodik (Foto: AFP)
Milorad Dodik (Foto: AFP)
Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik protivi se bilo kakvim uslovljavanjima kada je u pitanju usvajanje budžeta institucija BiH za ovu godinu i provođenje lokalnih izbora, najavljujući da bi u slučaju bojkota od strane bošnjačkih stranaka RS mogla i sama provesti izbore u oktobru na općinskom nivou.

Neodržavanje izbora, kaže on, moglo bi da utiče na urušavanje čitavog izbornog sistema, što bi RS „natjeralo da razmisli“ o načinima kako da ona provede izbore "na svojoj teritoriji jer ne želi da je bilo ko uslovljava".

Dodik je večeras u izjavi novinarima u Banjoj Luci isključio mogućnost da se u Srebrenici ponovo lokalni izbori održe po principu iz 2008. godine, kada su pravo glasa imali i prijeratni stanovnici te općine registrovani popisom iz 1991. godine.

Tada je rečeno, kazao je Dodik, da je to izuzetak i da će se nakon toga Izborni zakon jednako primjenjivati i za tu lokalnu zajednicu te kaže da ne vidi razlog zašto se najavljuje bojkot izbora.

"Ozbiljni politički faktori to sebi sigurno ne bi dozvolili", tvrdi Dodik.

I uslovljavanje budžeta nije za njega prihvatljivo, jer je njegovo donošenje dogovoreno još na sastanku "šestorke" i zagovaranjima protiv budžeta bi se poslala poruka da to što je dogovoreno nije važeće.

"Politika uslovljavanja nije dobra", kaže predsjednik RS-a i SNSD-a, ali i dodaje da ni on „"nije pretjerano zainteresiran" za usvajanje budžeta, a, ako to neće ni stranke iz FBiH, onda BiH i neće imati budžeta i ostaje na sadašnjem režimu privremenog finansiranja.

Sve to ipak, kaže, samo usložnjava situaciju u BiH.