{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik: Srebrenica nije tema sastanka "šestorke"

F
8.3.2012. u 21:31
0
Dodik: Srebrenica nije tema sastanka "šestorke"
0
Dodik: Srebrenica nije tema sastanka "šestorke"
Milorad Dodik (Foto: AFP)
Izmjena izbornih pravila za Srebrenicu nisu tema sutrašnjih razgovora "šestorke" u Banjoj Luci, jer će postojeći Izborni zakon biti primjenjen i u toj općini, a pobijedit će se srpski kandidat za načelnika, ustvrdio je predsjednik Republike Srpske (RS) i SNSD-a Milorad Dodik.
"Ja sam sazvao sastanak i to ne stavljam na dnevni red. Može to neko da postavi. Dolaze ovdje i ambasadori i oni postavljaju pitanje promjene Izbornog zakona te vrše pritisak", rekao je Dodik i odbacio, kako kaže, izjave nekih stranih diplomata da nije prihvatljivo da Srbin bude načelnik Srebrenice.

Dodik je za RTRS rekao da "Srbi neće biti ikebane u Srebrenici" i da će se srpske političke stranke "ujediniti u Srebrenici i ona će dobiti načelnika Srbina". Naveo je da nije protiv dogovora o presudu "Sejdić-Finci" kako bi BiH mogla krenuti na evropskom putu, ali je dodao da će se to desiti ukoliko ne bude postavljanja novih uvjeta.

Moguće je, kaže, da sljedeći problem bude pitanje budžeta zajedničkih institucija. "BiH ne može biti država na unutrašnjem planu, jer ima samo teritorijalni integritet i međunarodni kapacitet. BiH po Dejtonu nema nijedno unutrašnje pitanje u svojoj suverenosti. Ovo što su nam oteli bilo je na silu", rekao je Dodik ustvrdivši da "nije bilo ni predviđeno da BiH bude država, a sada je pokušavaju da izgrade kao državu i jedan dio međunarodne zajednice to 'gura'".

Tu državu, naveo je, on "neće," već ona može da bude samo dejtonska. On je iznio stav "da je RS državotvorni dio državne zajednice koja se zove BiH". "BiH je servis za naše potrebe i mora, ako hoće uopće da preživi, da servisira i uvažava potrebe RS-a. Ako toga nema, 'koji će nam đavo BiH'", ustvrdio je Dodik pred sastanak lidera najjačih stranaka u BiH kojima će biti domaćin.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: