BiH
0

Dodik protiv širih promjena Ustava BiH

FENA
Milorad Dodik (Foto: AFP)
Milorad Dodik (Foto: AFP)
Neće biti promjene Ustava Bosne i Hercegovine ukoliko to podrazumijeva šire izmjene kod primjene presude "Sejdić-Finci“, ponovio je danas predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik.

Može se, kaže, promijeniti samo jedna riječ u Ustavu BiH, kada je u pitanju Predsjedništvo BiH, a za državni Dom naroda tek treba da postigne dogovor, a nazvao je nakaradnim „neke ideje, koje su se mogle čuti u posljednje vrijeme“ o pitanju budućeg sastava Doma naroda Parlamentrane skupštine BiH.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da u tom tijelu srpske delegate i dalje treba da bira entitetski parlament, s tim da on treba da potvrdi i izbor Srba iz Federacije BiH koji će ući u Dom naroda.

Na tom prijedlogu, kategoričan je Dodik, insistira i zagovarat će ga i na narednom sastanku "šestorke“, za koji nije još potvrdio da li će se odazvati svih šest političkih lidera, kako je planirano, u petak, 9.marta u Banjoj Luci.

Iluzijama je nazvao i namjere nekih u BiH da, kako kaže, promijene način odlučivanja u Predsjedništvu BiH, jer od toga „neće biti ništa“.

Za BiH je rekao da je „sastavljena država, od nekoliko unutrašnjih kalegorija, a jedna od njih su i entiteti“.

Također, kaže Dodik, "sastavljeni su i državni organi, jer RS suvereno bira svoje predstvanike, člana Predsjedništva, poslanike i ministre u Vijeću ministara, a samo ponekad i na pojedine pozicije parlament nešto potvrdi“.

U tom konteksu treba posmatrati, kako kaže, stalne napore da se promijeni ustavni odnos sistema vlasti u BiH i da dođe do njegove drugačlije organizacije, a presuda u predmetu "Sejdić-Finci protiv BiH“ se već dugo nastoji da "iskoriti za masovne ustavne promjene“, što je, kaže, neprihvatljivo.

Komentirajući stavove SDS-a da se BiH pretvara u partiokratiju, ako o svim pitanjima odlučuje samo šestorica lidera najjačih stranaka, Dodik je naveo da je on pristao da bude domaćin novog sastanka samo zato što su do sada svi to već bili.

"Evo sješćemo, pa ako nešto ispadne, ispladne. Ako ne, neće biti ništa dramatično“, naveo je.