BiH
0

Dodik: Odnos SNSD-a i SDS-a u RS-u ne funkcioniše

SRNA
Milorad Dodik i Mladen Bosić
Milorad Dodik i Mladen Bosić
Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je danas da je njegova odluka bila da lidere šest političkih stranaka u BiH pozove na sastanak u petak, 9. marta, a da je na njima da odluče hoće li se odazvati.

"Nisam ni za ni protiv održavanja tog sastanka, ali pošto su svi lideri bili domaćini smatrao sam da treba da sazovem sastanak", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Komentarišući odnos SNSD-a i SDS-a u tom kontekstu, Dodik je istakao da odnos ove dvije stranke u RS-u ne funkcioniše, jer je SDS sebe proglasio opozicijom, što SNSD poštuje.

"Na nivou BiH mi smo se dogovorili da zajednički djelujemo. Tamo ovo što činimo održava se sa vidljivim nastojanjima da SDS sebi prikupi određene uspjehe", rekao je Dodik.

On je kao primjere takvog ponašanja SDS-a pomenuo Zakon o sistemu državne pomoći za koji "ljudi iz SDS-a i ne znaju šta je", i dodao da je isto i sa Zakonom o popisu stanovništva, o kojem SNSD vodi borbu četiri godine, a poslanici SDS-a su samo došli da glasaju.

"Mislim da će biti prilike da sjednemo i to riješimo", istakao je Dodik.

Govoreći o provođenju odluke u slučaju "Sejdić i Finci", o kojoj bi trebalo da bude riječi na narednom sastanku predstavnika šest najjačih stranaka u BiH, Dodik je naveo da se ta odluka često pokušava iskoristiti za krupne ustavne promjene, ali da ne može da bude osnova za to.
"Slučaj 'Sejdić-Finci' u radnom naslovu se svodi na to da se, što se tiče člana Predsjedništva BiH, promijeni samo jedna riječ u Ustavu i mi to prihvatamo. Ako hoće da to da urade - mi ćemo uraditi, ako neće - neka stoji", rekao je Dodik.

On je poručio da ničija nervoza neće natjerati na ishitrene poteze, te da se neće desiti promjena Ustava ukoliko to podrazumijeva da se ulazi u širu promjenu Ustava. 

"U slučaju 'Sejdić-Finci' samo je jedna promjena oko Predsjedništva BiH moguća, a oko Doma naroda tek treba da vidimo. U posljednje vrijeme smo čuli niz nakaradnih ideja i da, ako je to Dom naroda, onda tu moraju da budu konstitutivni narodi, pa da srpsku delegaciju treba i dalje da bira parlament Srpske, s tim što taj isti parlament treba da potvrdi i izbor Srba iz Federacije, koji će ući u taj Dom naroda", precizirao je Dodik.