Optužio ih za podaništvo
251

Dodik se žestoko obrušio na Trojku: Srušili su svaki dogovor koji se ne dopada Amerikancima

B. H.
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik se žestoko obrušio na partnere u državnoj vlasti, predstavnike Trojke, optuživši ih da lažu sve u Bosni i Hercegovini "klimajući glavom Amerikancima".

"Nikšić izađe i javno kaže da smo imali dogovoreno 99 posto stvari u vezi s izbornim zakonom, ali, eto, Schmidt je nametnuo i to je okej, šta da se radi, treba nastaviti raditi na evropskom putu. O kojem evropskom putu on priča? Ko treba da pregovara sa EU? Da neće možda Schmidt?", poručio je Dodik.

Dodao je da su predstavnici Trojke srušili svaki dogovor koji ne odgovara američkoj administraciji.

"Ti ljudi su politički lažovi. Bez ikakvog srama lažu sve u BiH. Srušili su svaki dogovor koji se nije dopao Amerikancima. Klimaju glavom na sve što im se kaže i kao treba da radimo s njima. Šta raditi s nekim ko nema kapacitet da donese odluku. Danas pristanu, sutra odustanu i mole Schmidta da ih izvuče jer se Amerikancima ne sviđa", istakao je Dodik.

Na kraju je kazao da po njemu postoji samo jedno rješenje.

"Postoji samo jedno rješenje - da Schmidt i strane sudije odu i da se ponište njegove brljotine", kazao je Dodik.

Podsjećamo, kasno sinoć na sjednici NSRS-a usvojeni su Zaključci kojim se poziva međunarodna zajednica da poništi Schmidtove izmjene Izbornog zakona. Rok za to imaju sedam dana, a zatim bi se poništavanje zakona trebalo naći na sjednici državnog parlamenta.