Separatističke ideje
295

Dodik sanja "veliku Srbiju": Do kraja stoljeća rješenje srpskih pitanja u RS-u, Kosovu i Crnoj Gori

Klix.ba
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik govorio je novinarima u Beogradu o svojim željama da se "u ovom vijeku definišu srpski nacionalni interesi i ciljevi" i da dođe do "homogenizacije i integracije, prije svega Srbije i Republike Srpske".

"Ciljevi su integracija u ovom vijeku. Moraju da se integrišu Republika Srpska i Srbija, mora da se riješi status i pitanje Srba na Kosovu, odnosno sjevernog dijela. Moramo da vidimo na koji način će se riješiti srpsko pitanje i u Crnoj Gori, gdje mora da se adekvatno zaštiti srpski nacionalni interes", rekao je Dodik.

Ponovio je svoje separatističke težnje, ali i pogrešna tumačenja po kojima entitet države BiH naziva državom.

Dodik je naglasio da srpski narod mora istaći zahtjeve za ovaj vijek i ocijenio da dolazi vrijeme kada će se desiti jedna, prije svega, politička homogenizacija koja treba da okupi intelektualne, političke i društvene krugove - srpske predstavnike gdje god se nalaze da definišu srpske ciljeve.

On je ocijenio da srpsko pitanje ne stoji dobro ni u drugim dijelovima bivše Jugoslavije, te naveo da se u Hrvatskoj teško ide sa afirmacijom srpskih nacionalnih prava, a u Sloveniji Srbi čak nemaju ni status manjine.

"To sve govori da treba jedna energična akcija. Dakle, mi se moramo izvući iz one situacije u kojoj je pretpostavka da smo mi krivci i da moramo nešto da uradimo na svoju štetu. Sada moramo da kažemo - ne, mi nismo krivci, mi imamo naš interes i šta nas interesuje", rekao je Dodik.

On je naveo da te srpske interese treba definisati i da on može da bude dio ljudi koji to mogu da urade, ali da ne bi mogao sada da kaže šta bi to bilo.

Lider SNSD-a je ponovio tvrdnje o Srbima kao stradalničkom narodu prošlog vijeka, a nije zaboravio ni tvrdnje kako je Srbima "nametnuto oružano sukobljavanje" u Hrvatskoj, BiH, Kosovu, Crnoj Gori...".