Zamolio Putina
262

Dodik: Rusija će podržati produženje misije EUFOR-a u BiH

D. Be.
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik objavio je informaciju da će Rusija podržati produženje misije EUFOR-a u BiH.
On je kazao da će Republika Srpska ostati u fokusu pažnje i na najvećem nivou, u vezi s razgovorima u UN-u, kada je u pitanju produženje misije Altea u BiH.

"Zatražio sam od predsjednika Vladimira Putina da Rusija podrži produženje ove misije u obliku u kojem je i do sada bila prisutna, s čime se on složio, navodeći da ruska strana neće praviti problem ukoliko ne bude nekih skrivenih namjera o proširenju mandata", naveo je Dodik.

Podsjetimo, Vijeće sigurnosti UN-a u oktobru ili novembru će razmatrati produženje mandata EUFOR-a u Bosni i Hercegovini. Ukoliko se neka članica (Rusija) ne složi, to će značiti da se misija Althea završava u našoj zemlji.

U tom slučaju, poznato je od ranije, NATO bi rasporedio svoje snage u BiH. NATO već ima mandat da djeluje u BiH i ne treba nikakva nova odluka u tom smislu.

To vrlo dobro zna i aktuelni član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je nakon žestokih kritika upućenih na račun EUFOR-a naglo promijenio retoriku te kazao da snažno podržava njihovo prisustvo na tlu BiH.