{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Dodik: RS neće vrhovni sud BiH

S
6.6.2011. u 18:40
0
48
Dodik: RS neće vrhovni sud BiH
0
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci, gdje je počeo strukturalni dijalog sa EU o reformi pravosuđa u BiH, da RS ne prihvata formiranje vrhovnog suda BiH, jer to nije neophodna praksa ni u EU.
"Ne sporimo neki oblik suda i tužilaštva na nivou BiH, ali bi u svakom slučaju trebalo da bude isključena retroaktivna primjena zakona. Nećemo pristati ni na objedinjavanje, kako neki predlažu, pravosudnog budžeta, jer to ne bi bilo efikasno", rekao je Dodik na otvaranju strukturalnog dijaloga koji su dogovorili on i visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Predsjednik RS-a ocijenio je da je reforma pravosudnog sistema, koju je proveo OHR, loša i neuspješna.

On je naglasio da pravosudne institucije BiH treba udaljiti od upliva stranaca koji su do sada uticali na konkretna rješenja.

"Nekima u BiH odgovara upliv stranaca u pravosudne institucije i ta praksa mora biti prekinuta", rekao je Dodik.

On je naglasio da će stavovi RS u strukturalnom dijalogu biti zasnovani na Ustavu BiH i evropskoj praksi.

Dodik je napomenuo da RS neće napustiti strukturalni dijalog koji mora dati rezultate u vezi sa reformom pravosuđa.

Komesar EU za proširenje Stefan Fule izjavio je na otvaranju strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH da EU snažno podržava Sud i Tužilaštvo BiH, kao i Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, navodeći da te institucije ne smiju biti dovedene u pitanje.

"Cijeli ovaj proces je u rukama domaćih političkih lidera. EU će nakon svakog sastanka dati preporuke koje će biti u skladu sa evropskom praksom", rekao je Fule.

On je naglasio da su pravosudne institucije na nivou BiH dale veliki doprinos u vladavini prava i usaglašene su sa evropskim standardima, napominjući da je važno da se njihovo funkcionisanje ne dovodi u pitanje.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak rekao je na otvaranju strukturalnog dijaloga o da je reforma pravosudnog sistema u BiH poželjna i neophodna.

"Svjesni smo naše odgovornosti na tom putu, ali ovaj strukturalni dijalog omogući će nam dobru primjenu evropske prakse", naglasio je Čolak.

On je istakao da je neophodno nezavisno pravosuđe da bi građani imali visok nivo povjerenja, dodajući da je u pravosudnim institucijama potreban nacionalni balans.

U radu prvog sastanka, osim Dodika i Fulea, učestvovali su predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić, ministar pravde RS-a Džerard Selman i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Željka Cvijanović.

Sastanku, koji je okončan nešto prije 18.00 sati, prisustvovali su i predsjedavajući Vijeća naroda RS Momir Malić, ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo, pravni ekspert Miroslav Mikeš, ministar pravde FBiH Zoran Mikulić, predsjednik FBiH Živko Budimir, ministar pravde BiH Bariša Čolak, ministar sigurnosti Sadik Ahmetović, direktor Direkcije za Evropske integracije Nevenka Savić, te ambasador BiH pri EU Osman Topčagić, kao i predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Nakon ovog sastanka, danas, prvog dana strukturalnog dijaloga biće održan sastanak Dodik - Fule, nakon kojeg su planirane izjave.

Strukturalnog dijaloga bit će nastavljen i sutra za kada su predviđeni sastanci na ekspertskom nivou.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: