Proces stabilizacije i pridruživanja
0

Füle: Za BiH se otvara prilika koja ne smije biti propuštena

FENA
Štefan Füle
Štefan Füle
Evropski komesar za proširenje i evropsku politiku susjedstva Stefan Füle izjavio je da, otpočinjući dijalog o reformama u oblasti pravosuđa u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja, EU vlastima Bosne i Hercegovine nudi značajnu platformu.

“Ovim dijalogom se otvara prilika koja ne smije biti propuštena", ocijenio je Füle koji će danas poslijepodne u Banjoj Luci otvoriti struktuisani dijalog o pravosuđu između EU i BiH u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja (PSP).

Prethodno će se komesar Füle u Sarajevu susresti sa članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu, a u večernjim satima i s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Iz Delegacije EU u BiH je saopćeno da Unija intenzivira svoju saradnju sa Bosnom i Hercegovinom kako bi razgovarali o reformama koje su od ključnog značaja za dalje napredovanje prema EU.

Pored sektorske saradnje koja je uspostavljena na osnovu Privremenog sporazuma, EU uspostavlja i struktuisani dijalog o pravosuđu u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja.

Glavni cilj ovog dijaloga je konsolidacija vladavine zakona i uspostava nezavisnog, efikasnog, nepristrasnog i odgovornog sistema pravosuđa na području cijele zemlje i u korist svih njenih građana.

Diskutovat će se o nizu pitanja koja se tiču pravosuđa od strukture, nadležnosti preko metoda rada pravosudnih institucija kako bi se cjelokupni sistem u Bosni i Hercegovini uskladio sa evropskim standardima i propisima.

“Evropska komisija pozdravlja spremnost Bosne i Hercegovine da prođe ovaj proces pun izazova koji su prošle sve zemlje kandidatkinje za članstvo tokom njihovih procesa evropskih integracija u kontekstu Kopenhagenških kriterija za prijem u EU”, naglašava se u saopćenju i ističe da će EU za ove potrebe staviti na raspolaganje značajnu tehničku savjetodavnu i finansijsku podršku.

Uvodni sastanak Struktuisanog dijaloga će se održati danas u Banjoj Luci u prisustvu komesara Stefana Fülea.

Delegaciju BiH će predvoditi ministar pravosuđa Bariša Čolak, a sastanku će prisustvovati svi relevantni predstavnici kako državnog tako i entitetskih nivoa, te Brčko Distrikta.

Uvodni sastanak će biti praćen serijom dodatnih sastanaka u cilju pomaganja Bosni i Hercegovini da ostvari održivi napredak u ovoj izuzetno značajnoj oblasti.