Podrška Senata RS
0

Dodik predlaže referendum o nametnutim zakonima visokog predstavnika

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložit će Narodnoj skupštini RS-a da donese odluku o održavanju referenduma u BiH s pitanjem građanima da li podržavaju nametnute zakona visokog predstavnika.

Podršku za to dobio je danas i od Senata RS-a, a nakon četvorosatne sjednice rečeno je da je to savjetodavno tijelo ocijenilo da referendum ne smije biti tabu tema, već legalno i legitimno pravo.

Senatori su podržali i za sutra najavljenu raspravu o Dodikovoj informaciji u kojoj kritikuje rad Suda i Tužilaštva BiH zbog, kako navode, neprocesuiranja ratnih zločina nad Srbima, te stav da te pravosudne institucije na nivou države, kako se tvrdi, nemaju ustavnu i dejtonsku osnovu.

Ne otkrivajući kada bi se referendum mogao i održati u RS, Dodik je naveo da „zna da i nakon toga neće biti sve odmah riješeno“, ali da je „demokratski kapacitet izjašnjavanja građana značajan stoga da RS, kao strana potpisnica Dejtonskog sporazuma, treba da kaže svoj stav o ponašanju visokog predstavnika“.

"Kada se dobije mišljenje građana, to znači da će se sva ponašanja uskladiti sa odlukom na referendumu, ako građani kažu da se ne prihvate nametnute nadležnosti“.

Obaveza svih institucija će biti, ustvrdio je, da će uslijediti zahtjevi za ukidanje zakona, njihovim izmjenama i to će dati legitiman demokratski kapacitet zahtjevima koje će RS postaviti pred organe koji o tome odlučuju.

Dodik je ponovio na pres-konferenciji da parlament RS nikada nije dao saglasnost za prijenos nadležnost za formiranje pravosudnih institucija na nivou BiH te će predložiti Skupštini da odbaci odluke o nametanju zakona visokog predstavnika.

"Predložit ću da Skupština konstatira da odluka bh. parlamenta o zakonima o Sudu i Tužilaštvu BiH ne može da amnestira pravnu proceduru o njihovom formiranju, u smislu potrebe da se obezbijedi saglasnost strana za njihovo formiranje. Moj prijedlog će biti da se Skupština RS ogradi od takavog načina formiranja Suda i Tužilaštva BiH. Mislimo da Sud i Tužilaštvo generišu međunacionalnu mržnju i podržavaju međunacionalnu netoleraciju u BiH i zbog toga ovako koncipirani ne mogu da imaju podršku RS-a“, ustvrdio je entitetski predsjednik, koji je i predsjedavao sjednicom Senata RS-a.

Na Dodikovu incijativu za sutra je zakazana posebna sjednica Narodne skupštine, a jedina tačka je - "Rasprava o posljedicama anti-Dejtonskog i neustavnog instalisanja pravosuđa na nivou BiH i (ne)djelovanja Tužilaštva BiH i Suda BiH u predmetima ratnih zločina".