Uoči dolaska u Sarajevo
140

Dodik položio zakletvu u NSRS: Moja politika se ne mijenja, mijenja se samo radno mjesto

Klix.ba
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Milorad Dodik danas je položio svečanu zakletvu u parlamentu entiteta RS, a sutra bi to trebalo da uradi i u Sarajevu, zajedno s druga dva člana državnog Predsjedništva.

"Ja, Milorad Dodik, zaklinjem se da ću dužnosti savjesno i odgovorno izvršavati, državne tajne čuvati, interese naroda i građana Republike Srpske braniti i zastupati, ustava i zakona RS i BiH časno se držati", kazao je Dodik prije nego što se obratio poslanicima i građanima.

Dodik je kazao da se nakon dva mandata provedena na poziciji predsjednika Republike Srpske osjeća ponosno jer je ispunio sve ciljeve na očuvanju RS.

"Moja politika se neće mijenjati, mijenja se moje radno mjesto. Ja ne idem nikud iz RS, već idem da odradim još jedan važan posao za RS. Zakletvu prije svega polažem ovdje, gdje sam izabran od naroda. RS je u centru mog djelovanja otkako se bavim politikom. Bit će u centru mog djelovanja i u Predsjedništvu BiH", rekao je Dodik.

"Neću raditi ništa na štetu druga dva naroda"

Poručio je kako ne želi da RS bude preglasana i da bude dovedena u poziciju da bude majorizirana.

"Nisam spreman učiniti bilo šta što će ići na štetu druga dva naroda, ali isto tako neću dozvoliti da se bilo šta uradi na štetu Srba. Kao srpski član Predsjedništva insistiraću da se Aneks 4 poštuje. Pokušajima centralizacije odlučno ću se suprotstavljati", istakao je Dodik.

Dodao je da će se zalagati da se RS i FBiH izbore za unutrašnji suverenitet, da izabrani političari preduzmu odgovornost.

"Kolonijalno djelovanje visokog predstavnika umrtvilo je sposobnost političkih elita da uopšte pregovoraju. Založiću se za uklanjanje funkcije visokog predstavnika. Uz podršku međunarodne zajednice, visoki predstavnik je zloupotrebom bonskih ovlaštenja nametao odluke. Uz sve to je vršio stalni pritisak da se BiH centralizuje na silu. Njegovo izvještavanje na Generalnoj skupštini UN-a uvijek je bilo netačno, na štetu RS, i nikada nije bilo objektivno", kazao je Dodik.

Dodao je da opstanak visokog predtavnika umanjuje šansu da BiH preživi.

"Za međunarodne aktere je potpuno normalno da se upliću u rad suda i tužilaštva. Krajnje vrijeme je da se prestane s matricom da smo mi birani na demokratskim izborima krivci. Zato ću se boriti da se ovo nepodnošljivo miješanje promijeni. U naredne četiri godine ću sve učiniti da se srpksom narodu vrati vlast. U kojoj se suverenoj državi stranci odlučuju o pitanju ustavu u Ustavnom sudu. Mi treba da živimo u uvjerenju da ovdje nema dovoljno domaće pameti", rekao je on.

Poručio je da neće odustati od redefinisanja suda i tužilaštva.

"Ustavna procedura je veoma jasna. Strukturalni dijalog otpočet je još 2011. godine i nije dao rezultate, a povjerenje je toliko urušeno. Neophodna je izmjena zakona o sudu i tužilaštvu i neophodan je novi zakon o sudu. Sve ću gledati kroz prizmu ustava. Mnogo institucije nametnute nisu dale nikakve rezultate", kazao je Dodik.

Demilitarizacija BiH

Predložit će, kako kaže, da se BiH demilitarizuje i da se smanje troškovi za Oružane snage.

"Služenje vojske na dva roda, ostalo što vrše Oružane snage treba da radi civilni sektor. Demilitarizacijom BiH bi se uštedjelo mnogo novca koji bi se mogao bolje uložiti. Ulaganje u Oružane snage sigurno nije nešto od čega će narod u BiH bolje živjeti. Ne želim da govorim o kontrakcijama. Na globalnom nivou, gdje vidimo polarizacije, ne može da bude garant i snaga", naveo je on.

Poručio je da RS ima prijatelje u svijetu, a da je njima najvažnije prijateljstvo i odnos sa Srbijom.

"Mi svoja prijateljstva nismo gradili da bi bila na bilo čiju štetu. Odnosi sa Srbijom su od prvorazrednog značaja. Srbija je naš stariji brat. Moje pitanje se nikada neće razlikovati od mišljenja Srbije. Kao srpski član Predsjednitšva nikada neću glasati protiv Srbije", istakao je Dodik.

Poručio je da nemaju rezervnu državu.

"Naša država je Republika Srpska. U ovoj Republici mogu da žive svi, bez obzira koliko veliki ili mali bili, bilo kojem Bogu se molili, ili su pripadnici bilo kojih grupa. RS je pokazala sposobnost da uvaži različitosti i da s njima živi", zaključio je Dodik.