Sjednica NSRS-a
80

Dodik: Osim Bošnjaka, neka je proklet svaki Srbin koji ne podrži veto Cvijanović

S. M.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Tokom obraćanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske na posebnoj sjednici o vetu članice Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović, predsjednik RS-a Milorad Dodik je prokleo svakog Srbina koji ne podrži veto.

"Pokažimo da smo jedinstveni. Pokažimo da razumijemo procese. Ima vremena i za demokratiju, polemike, naše odluke i naše razlike. Na ovome ne smije da bude ni jedna razlika. Osim Bošnjaka, svaki Srbin koji ne bude podržao ovo nek' je proklet", rekao je Dodik.

Poslanik Nebojša Vukanović odmah je reagovao na Dodikove riječi.

"Niste vi vladika ovdje", dobacio je Vukanović, na što mu je Dodik odgovorio da on nije rekao da je on Srbin.

Početkom ovog mjeseca, 9. oktobra, održana je sjednica Predsjedništva BiH na koju je na dnevni red došao i zaključak o napadu na Dejtonski sporazum.

To je za Cvijanović bilo neprihvatljivo pa je očekivano povukla vitalni entitetski interes zbog čega se o ovoj tački sada odlučuje na NSRS. Poslanici bi trebali da se izjasne povodom, kako se navodi, "eskalacije napada organa entiteta Republika Srpska na osnovne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanja ustavnopravnog poretka BiH".

Potrebno je najmanje 56 poslanika da glasa "za", odnosno da podrži da je ovdje riječ o vitalnom nacionalnom interesu kako bi bio poništen zaključak Predsjedništva BiH koji je donesen sa dva glasa "za" i jednim "ne".