Stao u odbranu
18

Dodik: Optužnica u vezi s referendumom neprihvatljiva za RS, ovo je politički montiran proces

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da je za RS neprihvatljivo to što je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv četiri člana Komisije za provođenje referenduma zbog neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa prošlogodišnjim referendumom u RS-u o "Danu RS-a".

Dodik je za RTRS istakao da će se u skladu sa odlukom Narodne skupštine svim raspoloživim sredstvima stati u odbranu optuženih.

Smatra "nečuvenim da se za neizvršavanje sudskih odluka kažnjavaju samo osobe iz RS".

"Postoje apsurdi koji se dešavaju u BiH, da neko mora biti optužen. Nije važno ko. Oni su vjerovatno računali da bi optužnica protiv mene, Željke Cvijanović ili bilo koga drugog visoko pozicioniranog predstavljala mnogo trvljenja i da to nije moguće završiti za godinu dana, da bi modelirali političke procese i vjerovatno se iz tog razloga od nje odustalo. Ostala su ova četiri čovjeka koja nisu članovi parlamenta", rekao je Dodik.

Ustvrdio je i da optužnica protiv četiri člana Komisije za referendum u RS-u "samo govori o apsurdu koji se zove BiH" te da je "to politički montiran proces".

Predsjednik Komisije za provođenje referenduma Siniša Karan je naveo da bi opet sve isto uradio.

"Postoje vremena kada je veći ponos biti optužen, a ne sudija i tužilac. Čini mi se da su to upravo ova vremena", ustvrdio je Karan i naveo da pravosudne institucije BiH "Ustav ne poznaju i nastale su nasiljem međunarodne zajednice i vrše nasilje izgradnjom neke virtuelne BiH i razgradnjom bića RS-a".

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Siniše Karana, Dragoljuba Reljića, Gorana Zmijanjca i Milana Petkovića zbog neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH u vezi s prošlogodišnjim referendumom u RS.

Optuženi se terete da su, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za provođenje referenduma o "Danu RS-a", kao "službene osobe u institucijama entiteta, odbili da izvrše konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH te počinili niz radnji i aktivnosti na provođenju referenduma o Danu Republike".