Tužilaštvo BiH
32

Podignuta optužnica protiv četiri osobe zbog referenduma u RS-u, bez Dodika i Cvijanović

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilaštvo BiH potvrdilo je pisanje portala Klix.ba da za sprovođenje referenduma nisu optuženi Milorad Dodik i Željka Cvijanović. Podignuta je optužnica protiv predsjednika i članova Komisije za sprovođenje referenduma u RS-u.

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv četiri osobe zbog kaznenog djela neizvršenja odluke Ustavnog suda u vezi s referendumom u RS-u. Optužnica je podignuta protiv predsjednika i članova Republičke komisije za provođenje referenduma.

U istom predmetu donesene su i dvije naredbe o obustavi istrage protiv Davora Šešića, Nedeljka Glamočaka, Perice Bundala, Zdenke Gojković i Vojislava Gligića jer postoje okolnosti koje isključuju kazneno gonjenje, budući da navedene osobe, kao poslanici u Narodnoj skupštini RS, imaju imunitet od kaznenog gonjenja, kao i Naredba o obustavi istragu protiv Mladena Ivanića, Mirka Šarovića, Željke Cvijanović i Milorada Dodika za koje ne postoji dovoljno dokaza da su svojim radnjama počinili izvršenje kaznenog djela, pomaganje ili poticanje u navedenom kaznenom djelu.

Optužene osobe se tereti da su svojim djelovanjem i aktivnostima, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za provođenje referenduma, omogućile realizaciju aktivnosti koje su protivne odluci Ustavnog suda BiH, vezanoj za provođenje referenduma u Republici Srpskoj.

Tužilac i zamjenik rukovodioca Odjela III Tužilaštva BiH Miroslav D. Marković, nakon provedene istrage i prikupljenih dokaza, podigao je optužnicu protiv Siniše Karana, rođenog 1962. godine u Belom Manastiru, Dragoljuba Reljića, rođenog 1979. godine u Tuzli, Gorana Zmijanjca, rođenog 1955. godine u Srpcu i Milana Petkovića, rođenog 1984. godine u Banjoj Luci.

Optužene se tereti da su, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za provođenje referenduma o danu Republike Srpske, kao službene osobe u institucijama entiteta, odbili izvršiti konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH te počinili niz radnji i aktivnosti na provođenju referenduma o Danu Republike Srpske.

Tereti ih se da su svojim radnjama i postupcima, umjesto da postupe prema obvezujućoj Odluci Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri i odmah prekinu sve aktivnosti vezane za provođenje referenduma, nastavili kao komisija raditi na organizaciji i provođenju referenduma koji je na teritoriji RS i proveden 25. septembra 2016. godine, te na taj način učestvovali u neizvršenju odluke Ustavnog suda BiH.

Optužene se tereti da su počinili kazneno djelo Neizvršenja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine, Doma za ljudska prava ili Evropskog suda za ljudska prava, iz članka 239. KZ BiH.