Nakon 10 mjeseci
256

Tužilaštvo BiH obustavlja istragu protiv Dodika i Cvijanović zbog referenduma u RS-u

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine obustavlja istragu protiv predsjednika i premijerke entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika i Željke Cvijanović saznaje Klix.ba iz više izvora. Riječ je o istrazi zbog krivičnog djela rušenja ustavno-pravnog poretka BiH održavanjem neustavnog referenduma o Danu RS-a.

Istragom su i dalje obuhvaćeni predsjednik Komisije za sprovođenje referenduma o Danu RS-a Siniša Karan i njeni članovi, a predmet vodi tužilac Tužilaštva BiH Miroslav D. Marković.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić kazao nam je da ima informaciju o tome da je obustavljena istraga protiv Dodika i Cvijanović.

"Smatram da je sve ovo bilo nepotrebno i da predstavlja uplitanje Tužilaštva BiH u političke procese", rekao je Stevandić.

Ovim povodom kontaktirali smo Tužilaštvo BiH iz kojeg nam nisu željeli potvrditi, a ni demantovati informaciju o tome da će istraga biti obustavljena.

"Kada tužiteljska odluka bude donesena, javnost će biti informisana", kazao nam je glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Već mjesecima Tužilaštvo BiH krije od javnosti informacije iz predmeta koji se odnosi na sprovođenje neustavnog referenduma u manjem bh. entitetu.

Iz Tužilaštva BiH je 26. septembra 2016. godine saopćeno da je Dodiku upućen poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog u predmetu u vezi s referendumom u RS-u. Tada je rečeno da je u državnom tužilaštvu formiran predmet u kojem se već blizu 20 dana provode određene aktivnosti u vezi s neizvršavanjem odluke Ustavnog suda BiH.

"Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović izdao je obavezujuće uputstvo u kojem je odredio tim koji radi na navedenom predmetu. Ovim uputstvom predmet je označen kao prioritetan i postupajućem tužiocu bit će osigurani svi potrebni tužilački resursi za efikasan rad na predmetu", saopćeno je iz Tužilaštva BiH u augustu 2016. godine.

Tužilaštvo BiH iznenadilo je i samog Dodika koji je 22. februara 2017. godine izjavio da očekuje kako će za deset dana biti podignuta optužnica protiv njega.

Podsjećamo, vlasti u Republici Srpskoj su provođenjem referenduma o Danu RS-a prekršile Ustav BiH, a samim tim i Dejtonski mirovni sporazum. Naime, Ustav BiH koji je integralni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma jasno je definisao ulogu i jurisdikcije Ustavnog suda BiH, pri tome ističući kako su odluke Ustavnog suda "konačne i obavezujuće".

Sprovođenje referenduma u RS-u bio je razlog zbog kojeg su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije Miloradu Dodiku.

"Milorad Dodik se usprotivio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i prekršio zakon te predstavlja značajnu prijetnju u vezi s ometanjem provedbe Daytonskog sporazuma. Ova mjera pokazuje naše čvrsto opredjeljenje za Dejtonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i kontinuiranu evropsku integraciju zemlje", saopćeno je 17. januara ove godine iz Ambasade SAD-a u BiH.