BiH
0

Dodik optužio Cerića da je doveo mudžahedine da ratuju protiv Srba i Hrvata

SRNA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je kao "pucanj u prazno" zahtjev poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića da se Tužilaštvo BiH, domaće institucije i međunarodne organizacije jasno odrede o izjavama predsjednika Srpske koje, kako kaže Cerić, "mogu proizvesti nove sukobe na Balkanu".

"Umjesto mojim, nadležni organi bi trebalo da se bave izjavama Cerića. On je rekao da je BiH zemlja Bošnjaka i da svi kojima se to ne sviđa mogu da odu iz nje. To je poruka Srbima i Hrvatima da su građani drugog reda i da, ako im se taj položaj ne sviđa, treba da napuste BiH", rekao je predsjednik RS za beogradsku "Politiku".

Dodik je podsjetio na Cerićevu izjavu iz avgusta 2004. godine da treba ukinuti barijere među stanovnicima BiH i da, ako je Dejtonski sporazuma taj Berlinski zid, moli Boga da se što prije sruši.

"Ja se zalažem za provođenje izvornog Dejtonskog sporazuma, a Cerić za njegovo rušenje i nadležni organi bi trebalo da se, umjesto mojim, bave njegovim izjavama", naglasio je Dodik.

On je ukazao i na druge Cerićeve političke izjave te stavove da BiH treba da ima ustav sa jednim predsjednikom, jednim premijerom, jedinstvenom policijom i vojskom, te da u BiH treba da važi princip "jedan čovjek - jedan glas".

"Osim toga, on je insistirao da se ništa u BiH ne može praviti bez učešća uleme, kako u IZ, tako i van nje, što je potpuno suprotno principima sekularne države", istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da je Cerićev cilj da se "bošnjački narod poistovijeti sa svojom vjerom i da mu ona bude zamjena za naciju".
"Cerić je, osim toga, pozvao mudžahedine da dođu u BiH i ratuju protiv Srba i Hrvata. Oni su se odazvali njegovom pozivu i tokom rata počinili su brojne zločine nad Srbima i Hrvatima, od kojih se reis nijednom rječju nije ogradio", podsjetio je Dodik.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić pismom je zatražio od glavne tužiteljice BiH Jadranke Lokmić-Misirače, domaćih institucija i međunarodnih organizacija da se "jasno i nedvosmisleno odrede i osude širenje predrasuda o Bošnjacima na osnovu njihove vjere, prije nego što to postane nasilje sa nesagledivim posljedicama".

"Diskriminišuće izjave Milorada Dodika o pripadnicima jedne vjerske zajednice, to jest muslimanima, priprema su i motivacija novih ekstremista za napade na muslimane Bošnjake. U vremenu globalizacije, širenje predrasuda i diskriminacije na osnovu vjere može regrutovati ekstremiste i teroriste u različitim dijelovima svijeta", naveo je Cerić i istakao da Dodikova retorika "može proizvesti nove sukobe u BiH i na Balkanu".