Hvalospjevi za četnike
71

Dodik ogorčen jer je Murphy ignorisao skup rehabilitacije četnika: Ta Amerika je protiv Srba

B. H.
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik optužio je ambasadora SAD-a Michaela Murhpya da je antisrpski nastrojen jer ignorsao skup kod Doboja koji indirektno rehabilitira četnike.

U selu Boljanić kod Doboja održan je skup gdje se obijlježila godišnjica "Operacije Halyard" koju su 1944. godine tokom Drugog svjetskog rata organizirali saveznici kako bi s jugoslavenskog teritorija evakuirali svoje pilote čiji su avioni tamo oboreni.

Operacija je izvedena uz djelimičnu podršku četnika Draže Mihailovića, no to je bio samo manji dio napora u spašavanju savezničkih pilota.

Prema podacima američkog Ureda za strateške operacije (OSS) tog vremena, iz bivše Jugoslavije je uspješno evakuirano manje od 2.400 zrakoplovaca, od kojih su oko dvije hiljade spaslili Titovi partizani.

Dodik je tvrdio da je s improviziranog uzletišta kod Doboja uz pomoć četnika evakuirano 60 savezničkih pilota. Naglasio da operacija Halyard dokazuje da su Srbi uvijek podržavali pravdu i antifašizam.

Ipak Dodika je očigledno potreslo to što na obilježavanje ove operacije, za razliku od onog u Srbiji nije došao niko od predstavnika SAD, uključujući i amasadora Murphya.

"On nije došao i ne želi da vidi ovo. I ne mora, ali činjenice se ne mogu sakriti. Hvala predsjedniku Fondacije "Haliyard" Džonu Kapelu što čuva sjećanje na slobodarsku borbu Jugoslovenske vojske u otadžbini", dodao je Dodik.

Dodik je rekao da razumije da RS nema nikakve odnose sa njima, ali je ovo događaj na kojem su oni iz kurtoazije trebali da prisustvuju, ne zbog Milorada Dodika, jer ovo nije ništa posvećeno njemu, već zato što se ovdje radi o spašavanju ljudi iz SAD i Velike Britanije.

"To apsolutno govori o niskosti američkog ambasadora Michaela Murphya i njegove politike koju zastupa. To je neka Amerika koju mi ne poznajemo i koja nama uopšte nije naklonjena, to je Amerika koja je protiv Srba na Kosovu i u Republici Srpskoj", naglašava Dodik.

Dodik kaže da će takva Amerika izgubiti zato što ne može da pobijedi cinizam koji ona ima, ističući da sam Murphy ovdje nije došao jer ne zna kako bi se poslije vratio u Sarajevo, bojeći se kako će reagovati taj grad na prezentaciju filma o "Haliyardu".

On je rekao da je "muslimanski i hrvatski narod u Drugom svjetskom ratu većinom bio na strani fašizma", ističući da je Murphy danas na njihovoj strani, a ne na strani sjećanja na ovaj događaj.

"Oni samo nešto govore kada je protiv Srba i srpskog naroda. Zamislite - Marfi kaže u nekom intervjuu od prije nekoliko sedmica Mene voli srpski narod. Zašto nije došao ovdje da vidi koliko ga vole", upitao je Dodik.