Opozicija u RS-u
0

Dodik odluku MSP-a koristi u predizborne svrhe

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Lideri triju opozicinih stranaka u RS-u, nisu se odazvali današnjim 'konsultacijama' koje je inicirao predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik radi zauzimanja zajedničkog stava povodom mišljenja Međunarodnog suda pravde (MSP) o nezavisnosti Kosova.

SDS, SRS i PDP smatraju da je sastanak trebalo da sazove predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović, umjesto što ga je Dodik “zlouputrebio u predizborne svrhe”.

Borislav Bojić, potpredsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) optužio je Dodika da je “uzurpirao funkciju predsjednika RS-a i da zlopotrebljava krupna nacionalna pitanja u korist lične predizborne kampanje, a na štetu RS-a“.

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) RS Milanko Mihajlica optužio je i predsjednika Srbije Borisa Tadića za „pogrešnu i dezorjentisanu politiku“, koja šteti srpskom narodu i u Srbiji, u RS i regionu, ističući da je poslije mišljena MSP-a bilo logično da i Tadić i Vlada Srbije podnesu ostavke, a da je nelogično što je Dodik i na današnjem sastanku sa „svojim sateltima“ podržao Tadića.

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović, ističući da su iznesene ocjene jedinstveni stavovi sve tri ove stranke koje čine Koalicju “Zajedno za Srpsku”, ocijenio je da su Dodik i SNSD zloupotrebili i donošenje Zakona o popisu stanovništva u BiH.

Komentarišući stav SNSD-a, koji je Dodik i danas ponovio, da je neprihvatljivo da se tim zakonom vlast na nivou BiH strukturira u skladu sa popisom iz 1991. godine, Borenović je dodao da se postavlja pitanje "da li predsjednik SNSD-a ne poznaje elementarne odredbe Ustava i unutrašnjeg uređenja RS i BiH, ili namjerno manipuliše određenim činjenicama koje nisu tačne", ističući da popis nije smetnja RS, jer ima ono što joj je Ustavom zagarantovano.