BiH
0

Dodik obećao jednokratnu pomoć ugroženim koja "neće biti podijeljena sutra"

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik saopštio je da je Vlada RS pripremila prijedlog zakona o osnivanju Fondu solidarnosti koji će tokom iduće nedjelje biti upućen entitetskom parlamentu na usvajanje.

Prema njegovim riječima, svim poplavljenim domaćinstvima iz tog fonda trebala bi biti isplaćena jednokratna novčana pomoć u iznosu od pet hiljada maraka i to isključivo za sanaciju stambenih objekata.

Prije toga, kazao je Dodik, potrebno je završiti popis domaćinstava čiji su stambeni objekti stradali u poplavama, te istakao da "poziva sve da obave ovaj posao korektno, bez špekulacija, jer će svi koji budu davali netačne podatke biti sankcionisani".

Svi kojima je pomoć, kako bi pristupili sanaciji neophodna, na nju će morati čekati do daljnjega, jer ona, kazao je predsjednik RS-a "neće biti sutra". 

"Računamo da ćemo već u narednoj sedmici uputiti taj zakon Narodnoj skupštini i nakon usvajanja u skupštinskoj proceduri ostvaruju se zakonske osnove da se to učini", rekao je Dodik i dodao da je objektivno to očekivati u drugoj polovini juna. 

Vlada će, naveo je, izraditi posebne sanacione programe za poljoprivredu, infrastrukturu, za pomoć privredi i u javnom sektoru za oporavak javnih institucija širom RS. 

Konačnu riječ o načinu realizacije ovih programa, također bi trebala dati Narodna skupština RS.

Prema jučerašnjim podacima Ministarstva finansija RS na račun posebnih namjena Vlade RS za područja ugrožena poplavama i stanovništvo uplaćeno je 3.484.000 KM, na Vladin račun posebnih namjena 2.999.000 KM, a na devizni račun za pomoć poplavljenim područjima 450 hiljada maraka.

No za sanaciju  šteta, koje se mjere stotinama miliona KM, Vlada RS računa kako na međunarodna donatorska sredstva, ali i kredite međunarodnih finansijskih institucija od MMF-a, Svjetske banke te Evropske banke za obnovu i razvoj.

Bitno je navesti i da je prema podacima Poreske uprave RS u posljednje dvije sedmice zabilježen pad priliva sredstava od direktnih poreza za 80 posto.

Stoga Vlada RS nastavlja i s postupcima unutrašnjeg zaduživanja. Na Banjalučkoj berzi  26. maja izvršena je nova aukcija trezorskih zapisa u iznosu od 20 miliona KM, a Vlada RS je na jučerašnjoj sjednici  donijela odluku o donijela odluku о 5. emisiji obveznica RS  javnom ponudom u iznosu od 40.000.000 KM, radi obezbjeđenja sredstava za finansiranje budžetskih izdataka u 2014. godini.