BiH
0

Vlada RS-a usvojila set zakona za ublažavanje posljedica poplava

SRNA
Vlada Republike Srpske utvrdila je danas na posebnoj sjednici, po hitnom postupku, set zakona s ciljem provođenja mjera za ublažavanje posljedica izazvanih poplavama i klizištima i Prijedlog zakona o Fondu solidarnosti za obnovu tog bh. entiteta

Vlada RS-a je, u okviru seta zakona, usvojila Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o posebnim republičkim taksama, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na nepokretnosti, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade tog bh. entiteta za odnose sa javnošću.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnim načinima izmirenja poreskog duga, kao i Prijedlog zakona o naknadama za korištenje prirodnih resursa radi proizvodnje električne energije.

Vlada je usvojila i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama Republike Srpske i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti RS-a.

Utvrđen je Prijedlog zakona o Fondu solidarnosti za obnovu RS-a, kojim se utvrđuje način sanacije štete.

Ovim prijedlogom zakona uređuje se osnivanje, status, djelatnost, organizacija Fonda solidarnosti za obnovu, izvori sredstava, uspostavljanje Jedinstvenog registra šteta, kao i vrijeme važenja ovog zakona.

Predloženo je da izvori sredstava za ove namjene budu sredstva posebnog doprinosa za solidarnost, sredstva od poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara, naknada za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije, kreditna sredstva RS-a i lokalnih zajednica, budžetska sredstva i lokalnih zajednica, kao i donacije i pomoći različitih subjekata.

Prema predloženim odredbama ovog zakona, sanacija štete bi se vršila na način, uslovima i obimu koje će propisati Vlada RS-a pojedinačno, za svaki oblik materijalne štete posebnim aktom.

"Obim štete u Republici Srpskoj prevazilazi mogućnosti budžeta RS-a i budžeta lokalnih zajednica, te je neophodno prikupljanje sredstva iz drugih izvora da bi se što prije sanirala šteta i omogućio privredni rast i prevazišla teška situacija izazvana poplavama u Republici Srpskoj", navodi se u saopštenju.

Vlada RS-a utvrdila je Prijedlog zakona o posebnom doprinosu za solidarnost, po hitnom postupku.

Ovim zakonom uređuje se poseban doprinos za solidarnost, obveznici, osnovica, način obračunavanja, prijavljivanja, plaćanja i naplate posebnog doprinosa za solidarnost.