Nije obavezan
1

Dodik o Vučićevom moratoriju na uvrede: To se ne odnosi na mene i ja ću nastaviti reagovati

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik gostovao je danas na Radio-televiziji Republike Srbije (RTS) gdje je ponovio kako će biti kandidat za člana Predsjedništva BiH.

"To je korisna politika za regionalnu stabilnost i dobra odluka Srbije koja ima snagu i potencijal da tako odluči za razliku od drugih koji ne mogu da žive bez dnevnih provokacija i teških riječi. Ipak ću ja zadržati za sebe da mogu da reagujem. Mene ne obavezuju odluke Vlade Srbije. U svakom slučaju, ako se drugi toga budu pridržavali i mi ćemo to činiti", rekao je Dodik.

Na pitanje da li je to moguće, on je kazao da o tome dovoljno govori da je jučer na Ambasadi Srbije u Sarajevu neko istaknuo mrtvačku glavu i pozivao na uništenje.

"Ne možete na to ostati imuni. To je nama samo ojačanje saznanja da je BiH neuspješna i propala zemlja", rekao je Dodik.

Navodi da se sve dogodilo zbog deklaracije o opstanku srpskog naroda koju niko još nije vidio, a Vučić je tražio da se s tim sačeka kako bi se dobila šira podrška i kako ne bi pala u sjenku izbora.

"Vučić ne želi da mu neko kaže da to radi iz predizbornih razloga", kaže Dodik i ističe da je on svjedok da to nije tako i da postoji državna odgovornost.

Dodik je potvrdio da će se kandidovati za člana Predsedništva BiH.

"Svi me nešto pitaju hoću li se kandidovati. Pokušavaju da osokole međunarodnu zajednicu kako bi navodno nešto zabranila", rekao je Dodik i dodao da bi svaka zabrana značila da je on već pobijedio na izborima.

Podsjetio je da je bio u tri mandata predsjednik Vlade Republike Srpske, dva mandata predsjednik manjeg bh. entiteta te da mu Ustav RS-a ne dozvoljava više da obnovi mandat.

"Ali mi ne zabranjuje da to učinim za četiri godine, ako budem imao energije, snage. Sada ću se kandidovati za člana Predsjedništva BiH", naglasio je Dodik.

Kako kaže, BiH je veoma složena tvorevina, a složenijom su je učinili stranci i napravili nemogućom zemljom.

Dodaje da mu nije problem da ide bilo gdje da brani interese RS-a, ali da neće u Sarajevo ako bude provokacija.

"Nisam čovjek koji trpi provokacije", rekao je Dodik i dodao da, ukoliko bude izabran za člana Predsjedništva BiH, sjednice mogu da se održe putem videolinka.