|

Dodik: Sve se kreće ka mojoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH

Dodik: Sve se kreće ka mojoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH
414
Piše: M. N.
12.2.2018. u 22:14
354
komentara
414

dijeljenja
Dodik: Sve se kreće ka mojoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je kako se prerano počelo pričati o njegovoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH, ali je istakao kako vjeruje da se stvari kreću upravo ka tome.
Gostujući u emisiji "Pošteno" na Federalnoj televiziji, Dodik je ponovio kako će o njegovoj kandidaturi odlučiti organi SNSD-a i da njihovu odluku neće moći odbiti. Također, naglasio je kako je siguran u pobjedu svoje stranke na svim nivoima.

"Dva puta sam imao mandat na mjestu predsjednika RS-a i po Ustavu se ne mogu ponovo kandidirati. Uobičajeno je da se predsjednik ovako moćne partije kandiduje na jednu od tih pojedinačnih funkcija kako bi povukao partiju ka vrhu. Moja kandidatura će se razmatrati, ali to je još daleko, mada ne bježim od toga. Mnogi u mojoj partiji misle da je to izvjesno i vjerujem da se stvari kreću ka tome", rekao je Dodik.

Ukoliko bude izabran za člana Predsjedništva BiH Dodik je rekao da će jedna od prvih tema sjednica biti poštivanje Ustava BiH. Naglasio je kako neće dozvoliti zloupotrebu Predsjedništva BiH i Vijeće ministara BiH koje treba biti pomoćni organ Predsjedništva BiH.

Kazao je kako će njegov ured biti u Istočnom Sarajevu i Banjoj Luci, a da bi sjednicama Predsjedništva BiH mogao prisustvovati putem videolinka.

Istakao je kako je dosta historije jer u današnje vrijeme postoji dosta problema koje treba rješavati, ponovivši problem Suda i Tužilaštva BiH, SIPA-e i OSA-e za koju je rekao da je izmakla kontroli.

Naglasio je i kako Srbi ne žele živjeti u nametnutoj BiH, već u onoj koja je u skladu s Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH.

"Ja sam za BiH koja je dejtonska i ustavna, a za sve drugo mora postojati dogovor. Da se mene pitalo sastav Vijeća ministara BiH ne bi bio izabran", rekao je Dodik.

Kada su u pitanju promjene Ustava Republike Srpske kazao je da je SNSD napravio prijedlog i da će tražiti konsenzus svih srpskih političkih stranka, te razgovarati s predstavnicima Bošnjaka i Hrvata u RS-u. Vijeće Evrope je tražilo da se izbriše stavka o smrtnoj kaznu, definisanje glavnog grada i funkcija određenih institucija.

Za referendum je rekao da je to već legitimni instrument u RS-u, te da mu je žao što nisu imali opći konsenzus o njemu, ali da otcijepljenje RS-a nije na dnevnom redu niti jednog organa u RS-u. Poručio je kako neće biti nikakvih ratnih sukoba i da ljudi trebaju sjediti mirno.

"Naši politički ciljevi nisu vezani za bilo kakav sukob i mislimo da je bilo kakvo pozivanje na rat nerazumno", kazao je.

Ponovio je kako podržava ideju o trećem entitetu jer smatra da bi to pomoglo stabilnosti BiH.

Na pitanje čime bi se bavio da se ne bavi politikom Dodik je odgovorio: "Legalnim biznisom".
Prijavi grešku


Komentari (354)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...