BiH
242

Dodik o sankcijama: Ovo je odmazda ambasadorice Cormack i odlazeće administracije SAD-a

Piše: Er. M.
Milorad Dodik (Foto: SRNA)
Milorad Dodik (Foto: SRNA)
Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik obratio se novinarima nakon što su mu Sjedinjene Američke Države uvele sankcije zbog opstruiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik je kazao da ovo nisu sankcije RS-a i da se osjeća ponosno jer je to dokaz da nije htio trgovati interesima RS-a. Istakao je da je odluka deplasirana, jer SAD znaju dobro da on tamo nema nikakvu imovinu i račune.

On je kazao da je ponosan što u vremenu od kada vodi RS nije bio spreman popustiti pod silnim pritiscima američke administracije te izvršiti reformu policije, Butmirski proces i izmjenu Ustava BiH te što nije ukinuo Dan RS-a koji će nastaviti slaviti.

Manji bh. entitet je, prema njegovim riječima, pod žestokim pritiskom Ambasade SAD-a u BiH koja je probošnjačka.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

"Ovo nisu sankcije SAD-a, već onih koji su poraženi na izborima u Americi. Teško je govoriti o ovom potezu administracije kao o potezu države", rekao je Dodik.

Istakao je da je za posljednjih deset godina čuo mnogo prijetnji od aktuelne američke administracije koja ga je spriječila i da ode na inauguraciju Donalda Trumpa.

Prema njegovim riječima, za rušilačku politiku optužili su ga oni koji su rušili Dejtonski mirovni sporazum i koji su kreirali državu koja ne može preživjeti.

Dodik je kazao da će izaći na vidjelo da li je u svemu bilo onih iz BiH i RS-a koji su utjecali na to da bude stavljen na crnu listu. Dodao je da ova odluka američke administracije neće utjecati na njegove stavove.

Posebno je kritikovao ambasadoricu SAD-a u BiH Maureen Cormack za koju je kazao da je lažno informisala zvanični Washington na osnovu "mase bošnjačkih uposlenika u Ambasadi SAD-a u BiH".

Za Cormack je kazao da je lično dokazani neprijatelj Srba te da je nepoželjna osoba u RS-u. Pozvao je ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka da je proglasi personom non grata i da je hitno povuče iz BiH zbog miješanja u unutrašnje stvari drugih zemalja.

On je rekao i da odbacuje duh Dejtona kako ga je promovisala aktuelna američka administracija u SAD-u.

Podsjećamo, sankcije podrazumijevaju zabranu putovanja u SAD i zamrzavanje imovine u SAD-u, ali i zamrzavanje imovine u svim zemljama koje se pridruže sankcijama.

"Milorad Dodik se usprotivio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i prekršio zakon te predstavlja značajnu prijetnju u vezi sa ometanjem provedbe Dejtonskog sporazuma. Ova mjera pokazuje naše čvrsto opredjeljenje za Dejtonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine te kontinuiranu evropsku integraciju zemlje", kazala je ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack.

Sankcije su uvedene u skladu s Izvršnom uredbom (E.O.) 13304 koju je 28. maja 2003. godine potpisao predsjednik George W. Bush. E.O. 13304 odobrava sankcije protiv, između ostalog, osoba za koje je utvrđeno da su aktivno opstruirale provedbu Dejtonskog sporazuma ili predstavljaju značajnu opasnost u vezi s aktivnom opstrukcijom provedbe tog sporazuma