BiH
782

Ambasada SAD-a u Sarajevu: Dodiku sankcije uvedene zbog nepoštivanja Ustavnog suda BiH

Klix.ba
Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack saopćila je da su predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku sankcije uvedene zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda BiH o zabrani organiziranja referenduma.

"Danas je Ured za kontrolu imovine stranaca pod Ministarstvom trezora, u konsultacijama sa State Departmentom, zvanično definisao status Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, u skladu sa Izvršnom uredbom (E.O.) 13304 koju je 28.5.2003. potpisao predsjednik George W. Bush. E.O. 13304 odobrava sankcije protiv, između ostalog, osoba za koje je utvrđeno da su aktivno opstruirale ili predstavljaju značajnu opasnost u vezi sa aktivnom opstrukcijom provedbe Daytonskog sporazuma", saopćeno je iz Ambasade SAD u Sarajevu.

"Milorad Dodik se usprotivio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i prekršio zakon, te predstavlja značajnu prijetnju u vezi sa ometanjem provedbe Daytonskog sporazuma. Ova mjera pokazuje naše čvrsto opredjeljenje za Daytonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i kontinuiranu evropsku integraciju zemlje", kaže se u saopćenju.

Kao rezultat današnjih sankcija, svaki dio imovine ili interes za imovinu Dodika, a koja je u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD ili koja se nalazi unutar SAD, mora biti blokiran. Pored toga, generalno su zabranjene transakcije državljana SAD koje uključuju Dodika, stoji u saopćenju.

Više informacija o Balkanskom programu sankcija koji uključuje blokiranje imovine osoba koje predstavljaju prijetnju međunarodnim stabilizacijskim naporima na Zapadnom Balkanu može se pronaći na internet stranici Ministarstva trezora.