Detalj iz biografije
526

Dodik: Nisam švercovao cigarete u ratu, bio sam komandir čete Vojne policije VRS

Piše: M. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik RS Milorad Dodik nije želio ponovo odgovarati na optužbe ministra sigurnosti Dragana Mektića da je paradigma korupcije u BiH i da je za deset godina tri puta prodavao iste stanove, ali je otkrio detalje iz svoje biografije o ulozi u Vojsci Republike Srpske, zbog koje je od Radovana Karadžića dobio odlikovanje.

"Može sve da se ispita, sve stoji na uvid, sva dokumentacija, prema tome, nema potrebe da objašnjavam nešto što sam već objasnio i dokazao, ugovori postoje, stanovi su nedavno prodani, nema ništa novo u tom pogledu", kazao je Dodik u Banjoj Luci prilikom polaganja kamena temeljca za novi tržni centar Delta Planet.

Na Mektićeve tvrdnje da će prezentovati javnosti dokaze o Dodikovoj umiješanosti u šverc cigareta tokom rata, Dodik je rekao da ne živi pod ucjenama i ne bavi se Mektićem.

"Što se tiče mog ratnog učešća, o tome govori najviše odlikovanje koje sam dobio od Karadžića tokom rata, dakle odlikovan sam kao poslanik u to vrijeme, moj ratni raspored je bio na aerodromu u Banjoj Luci, bio sam komandir čete Vojne policije. Sredinom rata Narodna skupština RS, gdje sam bio u manjini, donijela je odluku da se svi poslanici s ratnim rasporedom od tog momenta vode u Narodnoj skupštini i naša obaveza je bila da učestvujemo u radu Narodne skupštine. Bio sam na većini tih sjednica, ovdje u Banjoj Luci pa do mnogih na Palama, u Zvorniku, Bileći i Novom Gradu. Moja obaveza u tom pogledu i moje učešće su veoma poznati, sve ostalo je dio spekulacija koje se vuku od ranije, ali to nemojte shvatiti kao odgovor, pogotovo ne Mektiću, to je već nekoliko puta reciklirano u javnosti. Ja sam ponosan na svoje učešće, nikada to nisam javno govorio. Dakle, bio sam komandant čete Vojne policije na aerodromu godinu dana, na aerodromu koji je u to vrijeme bombardovan i granatiran i tada sam, kao čovjek koji se bavio biznisom i prije rata, pomagao da se promptno osposobi pista i ulagao sam svoja lična sredstva kako bi avioni mogli što brže i sigurnije da polijeću, objašnjavati to sada je suvišno", rekao je Dodik i dodao da će nastaviti govoriti o političkim procesima u zajedničkim institucijama u BiH.

Iz njegove firme, koju je posjedovao prije rata, od 196 zaposlenih, 42 je bilo angažovano u tadašnjoj Vojsci Republike Srpske i sve vrijeme su redovno primali platu, također je izjavio Dodik.