200.000 eura
8

Dodik o novcu koji je unio u BiH: Prodao sam stanove u Beogradu, a volio bih da nisam

Piše: M. T.
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Predsjednik RS Milorad Dodik odgovorio je danas u Banjoj Luci na optužbe ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da je u BiH krajem maja unio 200.000 eura. Dodik je rekao da je 1989. godine u Beogradu imao sedam stanova te da je uneseni novac porijeklom od njihove prodaje.

"Nema potrebe da više bilo šta objašnjavam. Svako dobronamjeran i zlonamjeran će uvidjeti da je ta stvar dobro poznata i ne želim da je komentarišem u bilo kom segmentu. Gospodin Mektić najbolje govori sam o sebi i ja tu ne moram ništa ni da govorim. Postavlja se pitanje u ovoj zemlji, odnosno onome što predstavlja BiH, šta je problem ako uradite posao koji je potpuno legalan i legitiman onda neko tome daje neki drugi segment. Možda bi bilo najbolje da sam stavio to u džep i da niko nije ni vidio ni znao, naravno da nema razloga ništa da krijem, ali nema potrebe da to objašnjavam. Ja sam 1989. godine u Beogradu imao sedam stanova, ostala su mi dva u užem centru Beograda i duže vrijeme je trajala procedura prodaje, desilo se da se to prodalo i ništa drugo, šta sad, volio bih da nisam, ali bio sam pritisnut nekim porodičnim obavezama i to je razlog zbog kojeg smo prodali te stanove. Stanovi su plaćeni sa banaka iz Srbije na račun koji se nalazi u Komercijalnoj banci, kada se to sve završilo ja sam taj novac digao, prijavio na izlasku iz Srbije u BiH, ali se postavlja pitanje kako neko može da zloupotrebljava te podatke, svaki dan desetine, stotine i hiljade ljudi unosi i iznosi novac, to je sad sfera zaštite ličnih podataka, da li je to neko zloupotrijebio ili nije, ali me to uopšte ne zanima, mene zanima da je to jasno javnosti jer nisam imao šta da krijem, a nadležnim organima stoji na raspolaganju sva zvanična dokumentacija", rekao je Dodik.

Prokomentarisao je i odluku Okružnog suda u Hagu prema kojoj je Holandija djelimično odgovorna za smrt blizu 300 muslimana koji su protjerani iz UN-ove baze u Srebrenici.

"Nisam pratio šta je holandski sud odlučio. Tamo je bio holandski bataljon, u Srebrenici se desio veliki zločin i za sve što je bilo ko učinio da doprinese tom zločinu treba da odgovara pred pravosuđem. To je praksa koju ne treba napustiti dok god postoji biološki živ bilo ko od učesnika. Ako Holanđani misle da su oni doprinijeli tome, to je stvar njihovog pravosuđa", izjavio je Dodik u Banjoj Luci, nakon dodjele odlikovanja pojedincima i ustanovama, a povodom 28. juna, krsne slave nekadašnje Vojske RS, koja će biti obilježena sutra.

U vezi sa napadom na tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici Dodik je rekao da su prošle dvije godine, a da se o tome ćuti i da se "stvar samo prebacuje".

"Ja pristajem da odgovaram za sve što je vezano za mene, ali u nekom fer, demokratskom javnom ambijentu, a ne sa stanovišta pokušaja podmetanja svega i svačega. Dakle, bilo bi potrebno da organi rade svoj posao", naglasio je Dodik.

O pitanju mogućnosti restrukturisanja dugova RS-a Dodik je rekao da postoji nekoliko faktora sa kojima se razgovara, ali da u ovom trenutku o tome ne može ništa više reći.