Negiranje genocida
54

Dodik: Nikada se u RS-u neće izučavati opsada Sarajeva i genocid u Srebrenici

Piše: M. T.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Republici Srpskoj se neće promovisati udžbenici iz Federacije BiH u kojima se izučava kako su Srbi napravili genocid u Srebrenici ili držali Sarajevo pod opsadom, rekao je predsjednik RS-a Milorad Dodik na konferenciji za medije nakon sastanka s predsjednikom Vlade AP Vojvodine Igorom Mirovićem.

"Mi na to ne možemo pristati jer ne želim da nam se nameće da smo genocidni narod i to je to, doviđenja, gotova priča, neka misli ko šta hoće. Da li bi Bošnjaci prihvatili da se njima takve stvari nameću, ne bi naravno, pa nećemo ni mi", rekao je Dodik.

Podržao je najavu ministra prosvjete i kulture RS-a Daneta Maleševića, da će na teritoriji tog bh. entiteta biti zabranjeni udžbenici iz FBiH ukoliko u njih budu uvedene lekcije poput opsade Sarajeva ili izučavanja genocida u Srebrenici.

Dodik je potvrdio da će vladajuća koalicija održati sastanak u četvrtak, 8. juna, u 14 sati i nije isključio mogućnost da se na tom sastanku govori o rekonstrukciji Vlade.

"Mi ćemo odlučiti da li ćemo i kada raspravljati o tome i da li ćemo uvesti jednu novu energiju u to, a to što opozicija misli da treba da se rekonstruiše Vlada zbog jednog pitanja u vezi s kojim smo imali neslaganja, to nas ne zanima. Prevashodno nam je na nivou koalicije bitno da spremimo naš zajednički nastup za izbore iduće godine i cilj nam je, kao na lokalnim, da osvojimo 70-80 posto glasova, što i neće biti teško s ovakvom opozicijom", istakao je Dodik u Banjoj Luci.