Najavio promjene
58

Dodik nezadovoljan radom OSA-e: RS ima pravo na obavještajno praćenje

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas novinarima u Banjoj Luci da Republika Srpska ima pravo na obavještajno praćenje svih koji su protiv ustavnog poretka i da će to raditi.

Dodik je najavio da će tražiti od OSA-e izvještaj o radu i da će predložiti zakon kojim će biti promijenjene mnoge stvari u vezi s obavještajnom službom, te je optužio OSA-u za zavjeru protiv RS-a.

"Imamo neprijateljsku obavještajnu službu koja posljednjih godina nije donijela ni platformu za svoj rad. Predsjedništvo BiH usvaja platformu za rad OSA, oni ni to nisu uradili, zato je bilo moguće da OSA prati rukovodstvo Srbije i Republike Srpske", rekao je Dodik.

Naveo je kako su oni smislili priču o paravojnim formacijama koju su politički čelnici RS-a morali godinu da "ruše".

"Tu je odgovornost Srba koji su bili tamo. Kako je moguće da Zahar Prilepin bude stavljen na spisak onih kojima je zabranjen ulazak u BiH, kako je moguće da je neko od Srba vidio taj spisak i nije reagovao", upitao se Dodik.

On je ustvrdio da je oteta nadležnost entiteta u vezi s obavještajnim radom i prenesena na nivo BiH.

"Vidjeli smo da je ta služba u službi AID-a i da je radila protiv Republike Srpske, imamo pravo da štitimo ustavni poredak RS-a i to ćemo raditi", istakao je Dodik.