Očekivana izjava
0

Dodik nema ništa protiv Tadićevog stava

SRNA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nema ništa protiv stava predsjednika Borisa Tadića da Srbija neće podržati referendum koji bi vodio cijepanju BiH.

"To je očekivana i relevantna izjava čovjeka koji je na čelu države, garanta Dejtona. Kao što mi iz RS činimo sve da BiH ne prizna Kosovo i na taj način podržavamo teritorijalni integritet Srbije, sasvim je normalno da Srbija podržava teritorijalni integritet BiH", rekao je Dodik za sutrašnje "Večernje novosti".

Predsjednik Vlade RS je istakao da je priča o referendumu o nezavisnosti Srpske potpuno izvučena iz konteksta.

"Mi u RS želimo referendum o poštovanju Dejtonskog sporazuma, zbog toga što se ne slažemo sa nametnutim odlukama visokog predstavnika. Kada se prenosi Tadićeva izjava o teritorijalnom integritetu, treba naglasiti i da je on u isto vrijeme poručio da Srbija nikada neće donijeti odluku koja bi dovela u pitanje položaj RS, tako da je stav očekivan i korektan", rekao je Dodik. 

Komentarišući namjeru Srbije da u parlamentu donese rezoluciju o Srebrenici, Dodik kaže da se niko iz Srbije nije sa njim konsultovao o ovom pitanju.

"Niko nas nije pitao, a ne vidim ni zašto bi. Republika Srpska je, ne pitajući Srbiju, prije pet godina donijela rezoluciju u kojoj smo konstatovali da se u ovom gradiću dogodio masovan zločin. Potom je Međunarodni sud pravde u presudi po tužbi BiH protiv Srbije zaključio da je riječ o lokalnom genocidu. Sve to nije upitno", naveo je premijer RS.

On je istakao da je problem što se pričom o Srebrenici relativizuju svi drugi zločini.
"Pričom o Srebrenici dolazimo u situaciju da se sva stradanja u našim nesrećnim ratnim godinama svode na jedan događaj, što minimizira sve ostale žrtve, kojih nije malo", zaključio je Dodik.

"Večernjim novostima" je u Kabinetu predsjednice Skupštine Srbije Slavice Đukić-Dejanović rečeno  da rezolucija o Srebrenici još nije stigla u zakonodavni dom. Takođe, ne znaju ni kada bi se ona mogla naći na dnevnom redu.

Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je juče za  Televiziju  OBN da Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, neće podržati referendum ili bilo koji drugi akt koji bi doveo do cijepanja BiH, jer bi  time   dovela   u pitanje svoju međunarodnu poziciju i autoritet. 

Tadić je poručio da nikada neće povući ni jedan politički potez u ime države Srbije koji bi doveo u pitanje integritet BiH, ali da takođe neće povući ni jedan potez koji bi doveo u pitanje opstanak RS.