Napao opoziciju
43

Dodik: Nema NATO-a dok RS ne promijeni stav o vojnoj neutralnosti

SRNA/Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik istakao je da je sporazum, koji je u ime te stranke i koalicije okupljene oko SNSD-a potpisao sa liderima SDA i HDZ-a BiH, u najboljem interesu Republike Srpske i u potpunosti u skladu sa svim ranije utvrđenim politikama od kojih je najvažnija da se protivi putu u NATO.

"To je prvo o čemu smo postigli saglasnost. Nema puta u NATO dok se stav RS ne promijeni. Ako jednog dana politička volja u RS bude drugačija i ako bude stavljena van snage Rezolicija o vojnoj neutralnosti, onda će neko drugi pregovarati sa tih pozicija. Nas u ovom trenutku obavezuje ta Rezolucija", rekao je Dodik u intervjuu Srni.

On je kazao da je u interesu prvo RS, pa onda BiH koja, kako kaže, ima institucije koje bi trebalo da servisiraju entitete.

"Mi smo davno rekli da nismo ti koji ćemo ginuti ili spasavati BiH, ali sigurno nismo ni ti na koje će neosnovano pasti kvalifikacija da mi nešto blokiramo i nešto nekome oduzimamo.

Na pitanje da li je očekivao napade nakon potpisivanja sporazuma o formiranju vlasti na nivou BiH, Dodik je rekao da je pomalo iznenađen.

"Smiješno je kada čujem da je do sporazuma došlo iznenada. Izbori su održani prije 11 mjeseci i kako to može biti iznenada? Prije bih rekao da je sporazum došao sa nepotrebnim zakašnjenjem jer je svim učesnicima i prije 11 mjeseci bilo jasno na šta RS ne može pristati i ko su pobjednici u RS. Jasno mi je što su čelnici SDS-a i PDP-a nezadovoljni i ne iznenađuju njihove reakcije iz kojih čitam samo jedno, a to je žal za ministarskim foteljama. I ništa više tu nema. Ne postoji kod njih briga za RS, jer im je ona bila pastorče posljednjih četiri i po godine, koliko sjede u Sarajevu", istakao je Dodik.

Govoreći o komentarima koji dolaze iz opozicije da je ovim sporazumom pristao da BiH ide u NATO, Dodik ih je pozvao da pokažu član sporazuma u kojem to piše.

"Neka dokažu to što u očaju viču po svojim medijima. Mogu da pokažem dokumente koje su, da ne idem dalje, samo u posljednje četiri godine potpisali Mirko Šarović i Mladen Ivanić, a tiču se puta BiH u NATO. Oni su glasali za to i otkud im obraz, pravo i politička pristojnost da me išta pitaju, a ne još i lažno optuže", kaže Dodik.

Komentarišući tvrdnje da je RS dobila najmanje važna ministarstva u Vijeću ministara, dok je istakao da i to kažu oni koji četiri godine vode jedno od tih ministarstava.

"To je neozbiljno. Mi ćemo imati predsjedavajućeg Savjeta ministara, koji je po dosadašnjoj praksi i neformalni šef diplomatije, jer na brojnim forumima upravo on predstavlja BiH. Dobili smo dva suštinski bitna ministarstva kao što su spoljna trgovina i ekonomski odnosi i transport i komunikacije. Zar neko misli da ta dva resora ne mogu biti od koristi RS?", upitao je Dodik.

On je rekao da je druga opcija bila da traže ministarstva koja imaju zvučno ime, kao što su Ministarstvo sigurnosti ili Ministarstvo odbrane.

"Kažu možeš biti i možeš se zvati. Da li da biramo ministarstva koja imaju zvučno ime i nikakve benefite za RS ili ona druga čiji naziv ne nosi takvu privlačnost, ali se odnosi na realan život. Oni koji znaju šta su realni problemi i kroz koja ministarstva se oni rješavaju znaju i zašto smo se borili za ova ministarstva. Apsolutno sam zadovoljan onim šta je dobila RS. Prvi put pored predsjedavjućeg Vijeća ministara imamo i tri ministarstva. Malo li je", istakao je Dodik.