BiH
15

Dodik: Nećemo dozvoliti manipulacije u Srebrenici

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ustvrdio je danas da će tražiti da svi koji manipulišu prilikom registracije birača u Srebrenici "budu izbačeni sa spiska“, te naveo kako misli da je sadašnja registracija Bošnjaka u toj općini za predstojeće lokalne izbore "podvala političkih partija iz Federacije BiH“.

MUPRS i on, kao predsjednik, kaže, tražit će da se precizno i jasno ustanovi da se ne spori registracija Bošnjaka koja se provede u skladu s propisima, ali da će, svi koji time manipulišu biti izbačeni sa spiska. "To budite sigurni", ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Bijeljini.

Ponovio je i tvrdnje da "postoje ozbiljni dokazi da na mezarju u Potočarima, na spomen-ploči, ima nekoliko imena živih ljudi". "To znači da su htjeli manipulisati i tim događajem", kazao je Dodik.

Ustvrdio je i da nije moguće da Bošnjaci koji se sada registruju u Srebrenici zadrže pravo u FBiH. "Ti Bošnjaci će za nekoliko mjeseci biti suočeni s činjenicom da će im biti oduzeta prava u Federaciji BiH, a neće ih moći steći u RS-u jer mi ne možemo da damo pravo borcima Armije RBiH", ustvrdio je Dodik.

Za Bijeljinu je rekao da je neupitna u smislu pobjede SNSD-a na predstojećim izborima, te da je kandidat te stranke za načelnika aktuelni ministar poljoprivrede Miroslav Milovanović. Govoreći o ekonomskoj situaciji u RS-u iznio je tvrdnju da su „prethodnih dana ugovorene investicije s ruskim i kineskim partnerima u energetski sektor RS-a od oko milijardu eura, što će biti jedan od odgovora na ekonomsku krizu“.