|

"Dodik neće ići do kraja jer je politički jak"

"Dodik neće ići do kraja jer je politički jak"
0
S
SRNA
15.12.2009. u 16:03
16
komentara
0

dijeljenja
"Dodik neće ići do kraja jer je politički jak"
Uprkos zaoštavanju sukoba sa OHR-om Republika Srpska neće krenuti putem nezavisnosti, izjavila je Srni ekspert za odbrambena i bezbjednosna pitanja iz Brisela Ilana Bet-El.
"Mislim da premijer Milorad Dodik neće ići do kraja zato što je politički jak, a referendum bi mogao biti opcija samo kada bi bio slab unutar svog biračkog tijela. Jedan od razloga za spominjanje referenduma je što to izaziva snažnu reakciju suprotne strane, a to jača poziciju RS u razgovorima o budućnosti BiH", smatra izraelski ekspert Bet-Elova.

Ona navodi da bi proglašenje nezavisnosti RS moglo funkcionisati u slučaju oslanjanja na Srbiju ili na neke međunarodne faktore, odbacujući unaprijed obje opcije.

"Predsjednik Srbije Boris Tadić ne želi komplikacije u napredovanju ka EU, a u ovom trenutku čak ni Rusija nije više zainteresovana da se zamjera sa EU i SAD jer je već od Srbije dobila ono što je željela, ugovore o gasu i energiji", kaže Bet-Elova koja je devedestih godina bila politički savjetnik UN-a u BiH.

Ona smatra da RS ne može naći eventualno uporište za traženje nezavisnosti ni po uzoru na slučaj Kosova ili sadašnji refererendum u Kataloniji, jer se situacija u RS i Kataloniji ne može porediti.

"Katalonija je velika, vrlo bogata i ona može opstati kao nezavisna, što nije slučaj sa RS koja nema ekonomsku snagu ni povoljan kontekst za eventualnu odluku o nezavisnosti", zaključila je u razgovoru sa dopisnikom Srne iz Brisela izraelski ekspert Ilana Bet-El.

Vlada RS zatražila je održavanje posebne sjednice parlamenta nakon ponovnog pokušaja međunarodnog predstavnika u BiH Valentina Incka da nameće rješenja, ovaj put riječ je o produženju mandata stranih sudija i tužilaca u Sudu BiH do 2012. godine.

Najavljena je i mogućnost raspisivanja referenduma ali o tom pitanju, a ne o nezavisnosti RS.

"Vlada RS ostaje privržena Ustavu BiH i RS. Ovo nije nikakva destabilizacija, ali je pitanje pravnog digniteta i suvereniteta zemlje i prava na stav RS i od toga nećemo odustati", rekao je premijer Milorad Dodik.
Prijavi grešku


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...