Sam protiv svih
0

Dodik: Ne prihvatamo Schmidta, sve je običan blef međunarodne zajednice

S. M.
Milorad Dodik (Foto: I. Š./Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: I. Š./Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da entitet Republika Srpska neće prihvatiti izabranog visokog predstavnika Christiana Schmidta niti će poštovati njegove odluke.

"Ta persona koju su oni navodno imenovali za svog visokog predstavnika, neće biti prihvatljiva i Republika Srpska neće prihvatiti ime, niti bilo kakve njegove ingerencije," rekao je Dodik.

Predsjednik SNSD tvrdi da ne postoji nijedan međunarodni dokument, osim Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji tretira visokog predstavnika i da niko osim strana potpisnica nema pravo da se bavi tim pitanjem.

"Međutim, oni su to ignorisali u prošlosti, ignorišu i sada, svidjelo im se da to nastave da rade, krše međunarodno pravo i sada su došli do toga da su navodno oni nešto imenovali opet blefirajući i izmišljajući", kazao je Dodik.

Dodik tvrdi da visoki predstavnik nije uopšte imenovan te da je to neprihvatljivo za RS i da odluka neće biti prihvaćena bez obzira o kojem se imenu radi.

"Onima koji to rade, koji su samozvani i koji ponovo blefiraju i hoće da nam nametnu priču o visokom predstavniku iza kojeg navodno stoji Njemačka i sada mi ovdje treba kao da se prepadnemo i kažemo uredu je, možemo samo da poručimo da nisu upravu i da nije uredu. Vi blefirate i petljate i sve ono što treba da im kažemo, reći ćemo narednih dana", poručio je Dodik.

Osim toga, kazao je da je upravo posljednja odluka međunarodne zajednice dokaz da BiH "ne može" i "ne treba" da postoji kao zemlja, te dodao da ni sama međunarodna zajednica ne vjeruje u BiH i faktore koji postoje u njoj.

On je poručio da će rukovodstvo RS-a nastaviti da provodi odluke Narodne skupštine i pozvao javnost da ne prihvati to imenovanje jer ono nije formalno.

"Vidim već u javnom diskursu da se koristi termin imenovan, što nije tačno. To ne bi trebalo da rade mediji u RS-u, jer visoki predstavnik nije imenovan već je to pokušaj imenovanja i blef pa ako prođe - prođe", rekao je Dodik.

Osim toga, rekao je Bošnjaci pokazuju "servilnost", te ih optužio da žele dolazak "protektora" jer su uvjereni da će visoki predstavnik raditi protiv RS-a.

"Vidjećemo da li će ostati visoki predstavnik, da li će ostati uopšte Bosna, to ćemo tek da vidimo", rekoa je Dodik.