SDS
0

Dodik nastavlja "rušilački pohod" na Dayton

FENA
Srpska demokratska stranka (SDS) upozorila je u nedjelju da je najnovija izjava lidera SNSD-a Milorada Dodika kako će na sastanku triju lidera u Mostaru tražiti da BiH bude definirana kao savez federalnih država, od kojih bi jedna bila RS, nastavak je njegovoga "opasnog pohoda" na Dejtonski mirovni sporazum i "borbe za treći entitet nauštrb interesa RS-a".

"Da moguće posljedice nisu tragične, bili bi smiješni Dodikovi argumenti da bi RS tako mogla imati svoje sportske reprezentacije i međunarodna predstavništva, koji dolaze u vrijeme kada je SNSD usvojio Zakon o sportu BiH kojim se sportskim organizacijama iz RS-a onemogućava učešće u međunarodnim sportskim asocijacijama“, ocjenjuje SDS-a u saopćenju.

Dodikova izjava, smatraju, još je jedna potvrda da lider SNSD-a "namjerava i dalje da sam odlučuje" o budućnosti RS-a i da ga "ne zanimaju" stavovi institucija i javnosti.

"Rušenje Dejtonskog sporazuma, kao međunarodnog akta do kojeg su teškom mukom došle najveće sile svijeta i koji je najbolja garancija očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta RS-a, imalo bi katastrofalne i dugoročno pogubne posljedice kako za RS, tako i za srpski narod na ovim prostorima", upozorava ova stranka.

Od entitetskog predsjednika Rajka Kuzmanovića očekuje, kako se navodi u saopćenju, da zaustavi lidera SNSD-a u njegovom "rušilačkom pohodu" na Dejtonski mirovni sporazum, te da za svoju platformu za reformu Ustava BiH uzme u obzir stavove SDS-a iznesene u "Deklaraciji o o odbacivanju sporazuma Dodik-Tihić-Čović o napuštanja dejtonskog dvoentitetskog uređenja BiH i formiranju četiri teritorijalne jedinice" koja je predsjedniku RS-a dostavljena prije sedmicu dana.

SDS poručuje da se zalaže, a o tome je upoznat i predsjednik RS-a, da se prihvate samo one promjene Ustava BiH koje ne zadiru u suštinu dejtonskog položaja RS-a ili se odnose na njegovo usklađivanje s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

"Također, reforma Ustava BiH mora se voditi u institucijama sistema, a građani RS-a moraju biti ti koji će na referendumu dati konačnu riječ o predloženim ustavnim promjenama", stav je SDS-a.