{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik nastavlja posjetu Izraelu, razgovarao sa Peresom

S
18.1.2012. u 08:52
0
47
Dodik nastavlja posjetu Izraelu, razgovarao sa Peresom
0
Dodik nastavlja posjetu Izraelu, razgovarao sa Peresom
Foto: SRNA
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nastavlja danas zvaničnu posjetu Izraelu.
Milorad Dodik i predsjednik Izraela Shimon Peres ocijenili su tokom jučerašnjeg razgovora da su odnosi RS i Izraela odlični.

Dodik je informisao predsjednika Izraela sa situacijom u BiH i regionu i stavovima predstavnika RS o svim aktuelnim pitanjima.

On je ponovio da je Republika Srpska čvrsto opredijeljena za Dejtonski mirovni sporazum i da podržava evropski put BiH, koji neće ugroziti njenu autonomiju.

Peres je pokazao interes za prilike u BiH i funkcionisanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Sagovornici su razmotrili načine dodatnog unapređenja saradnje u svim oblastima, naročito u privredi i kulturi.

Dodik je upoznao izraelskog predsjednika i o izgradnji Spomen-područja Donja Gradina i namjerama za jačanje saradnje sa Muzejom holokausta "Jad Vašem".

Predsjednik Republike Srpske, tokom posjete Izraelu, razgovarao je i sa ministrom inostranih poslova Izraela Avigdorom Libermanom o svim aktuelnim pitanjima od obostranog interesa.

Dodik je razgovarao sa patrijarhom jerusalemskim Teofilom Trećim, a tokom susreta istaknuta je potreba jačanja duhovog identiteta pravoslavnih hrišćana, u korist mira i tolerancije, naročito među mladim ljudima.

On je posjetio je Muzej holokausta "Jad Vašem", ustanovu i muzej koja se bavi istraživanjem i komemoracijom holokausta. Dodik je položio vijence u "Hali sjećanja" na spomen-obilježje žrtvama holokausta i na spomenik žrtvama logora u Jasenovcu.

Predsjednika RS primio je i predsjedavajući muzeja Avner Šalev, sa kojim je dogovorena saradnja u oblasti obrazovanja o holokaustu, kroz seminare i obuku, u obrazovnom sistemu Republike Srpske.

Dogovorena je i razmjena materijala i savjetovanja o uređenju Spomen-područja "Donja Gradina" i zadužene osobe koje će voditi ove aktivnosti.

U delegaciji Republike Srpske je i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Željka Cvijanović.

Ovo je druga Dodikova posjeta Izraelu. U vrijeme prve posjete, u augustu 2010. godine, Dodik je bio premijer Republike Srpske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: