{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik nastavlja posjetu Izraelu, razgovarao sa Peresom

S
18.1.2012. u 08:52
0
47
Dodik nastavlja posjetu Izraelu, razgovarao sa Peresom
0
Dodik nastavlja posjetu Izraelu, razgovarao sa Peresom
Foto: SRNA
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nastavlja danas zvaničnu posjetu Izraelu.
Milorad Dodik i predsjednik Izraela Shimon Peres ocijenili su tokom jučerašnjeg razgovora da su odnosi RS i Izraela odlični.

Dodik je informisao predsjednika Izraela sa situacijom u BiH i regionu i stavovima predstavnika RS o svim aktuelnim pitanjima.

On je ponovio da je Republika Srpska čvrsto opredijeljena za Dejtonski mirovni sporazum i da podržava evropski put BiH, koji neće ugroziti njenu autonomiju.

Peres je pokazao interes za prilike u BiH i funkcionisanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Sagovornici su razmotrili načine dodatnog unapređenja saradnje u svim oblastima, naročito u privredi i kulturi.

Dodik je upoznao izraelskog predsjednika i o izgradnji Spomen-područja Donja Gradina i namjerama za jačanje saradnje sa Muzejom holokausta "Jad Vašem".

Predsjednik Republike Srpske, tokom posjete Izraelu, razgovarao je i sa ministrom inostranih poslova Izraela Avigdorom Libermanom o svim aktuelnim pitanjima od obostranog interesa.

Dodik je razgovarao sa patrijarhom jerusalemskim Teofilom Trećim, a tokom susreta istaknuta je potreba jačanja duhovog identiteta pravoslavnih hrišćana, u korist mira i tolerancije, naročito među mladim ljudima.

On je posjetio je Muzej holokausta "Jad Vašem", ustanovu i muzej koja se bavi istraživanjem i komemoracijom holokausta. Dodik je položio vijence u "Hali sjećanja" na spomen-obilježje žrtvama holokausta i na spomenik žrtvama logora u Jasenovcu.

Predsjednika RS primio je i predsjedavajući muzeja Avner Šalev, sa kojim je dogovorena saradnja u oblasti obrazovanja o holokaustu, kroz seminare i obuku, u obrazovnom sistemu Republike Srpske.

Dogovorena je i razmjena materijala i savjetovanja o uređenju Spomen-područja "Donja Gradina" i zadužene osobe koje će voditi ove aktivnosti.

U delegaciji Republike Srpske je i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Željka Cvijanović.

Ovo je druga Dodikova posjeta Izraelu. U vrijeme prve posjete, u augustu 2010. godine, Dodik je bio premijer Republike Srpske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: