Državni lideri
9

Dodik nakon sastanka s Orbanom: Mađarska podržava suverenitet BiH, hvala im za odnose sa Srbijom

Autor: Er. M.
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i premijer Mađarske Viktor Orban obratili su se javnosti nakon sastanka održanog u Budimpešti.
Orban je rekao da su Srbi važna manjina u Mađarskoj jer odnosi između Mađara i Srba mogu biti samo dobri, ako se oni u ovim zemljama osjećaju kao kod svoje kuće. Kako kaže, s Dodikom je prije svega razgovarao o odnosima između Mađarske i BiH.

"Složili smo se da Mađarska treba podržati BiH kako bi se očuvalo jedinstvo zemlje i podržao EU put. Dogovorili smo se da ćemo jačati odnos sa Sarajevom", kazao je Orban.

Govora je bilo i o odnosima Budimpešte i Banje Luke, odnosno saradnji zvanične Budimpešte sa Srbima. Obran je rekao da ti odnosi nisu onakvi kakvi bi mogli biti dodajući da Mađarska namjerava sarađivati i s bh. entitetom RS.

Dodik je kazao kako se u Mađarskoj susreo sa srpskom zajednicom koja je poručila da im je Orban pomogao da ostvare svoja prava. Istakao je da je politika Mađarske jasna i da se ona odnosi na podršku suverenitetu i miru BiH.

"Vrlo jasna je politika Mađarske, a to je podrška suverenitetu BiH i miru na tom prostoru, ali isto tako i zainteresovanost za razvoj odnosa sa svim segmentima u BiH. BiH i Mađarska nemaju otvorenih pitanja i to predstavlja dobru osnovu da se radi. Drugi set razgovora se odnosio na ono što možemo nazvati saradnjom Mađarske i Banje Luke", rekao je Dodik.

Iako je u Budimpešti bio kao predstavnik države Bosne i Herecgovine, Dodik se Orbanu zahvalio i na odnosima Mađarske sa susjednom Republikom Srbijom.

"Upoznao sam Orbana o političkoj situaciji u BiH i činjenici da u BiH nije formirana vlast, a da je RS uspjela formirati vlast. Prenio sam opredjeljenje da je naš put ka Evropi nesumnjiv. Zahvalio sam se podršci Mađarske na EU putu", kazao je Dodik.

On je rekao da je iz prve prilike čuo perspektivu razvoja odnosa u EU dodajući da Mađarska ima važnu ulogu u tome.

"Upoznao sam Orbana i o našim razlikama vezanim za NATO. Mađarska je zemlja koja je spona između NATO-a i BiH. Zbog toga je važno da se razumijemo", rekao je Dodik.