"Sad je druga priča"
1.1k

Dodik nakon posjete ambasadora Amerike: To je prijetnja, ne mogu da vjerujem da se upuštaju u to

I. P.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je žaljenje što se, kako je naveo, njegov konstruktivan sastanak sa ambasadorom SAD u BiH Ericom Nelsonom pretvorio u "prijetnju", ističući da administracija SAD neće moći da zaustavi odbranu interesa Republike Srpske.
"Imao sam dobar razgovor večeras s ambasadorom SAD. Sve što je on meni rekao ja sam uzvratio. Bilo je nekih stvari i to doživljavam kao prijetnju i ne mogu da vjerujem da se upuštaju u tako nešto. BiH pripada nama, a ne njemu, da on prijeti u njenoj odbrani", rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

Član Predsjedništva BiH smatra da se ambasador Nelson prevario ako misli da može da prijeti.

Član Predsjedništva iz Republike Srpske dodao je da je administracija SAD već izrekla neke sankcije, ali da "neće moći da zaustavi odbranu interesa RS", bez obzira na, kako je rekao, njihovu zaljubljenost u BiH.

"Imali smo konstruktivni sastanak i mislio sam da ćemo tako i nastaviti. Ali sada kada je izrečena prijetnja, to je već neka druga priča", rekao je Dodik.

Podsjetimo, ambasador Nelson je prilikom susreta sa Miloradom Dodikom podcrtao da Sjedinjene Američke Države ne očekuju ništa drugo osim potpunog poštovanja Dejtonskog sporazuma te teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.

"Radnje koje to podrivaju snosit će prave posljedice", saopćeno je iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Kad je riječ zajedničkoj izjavi Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira, od koje se ogradila Ruska Federacija, Dodik je ponovio da to predstavlja tipično miješanje u unutrašnje stvari BiH.

"U Dejtonskom sporazumu ih nigdje nema. Tako da nisam čitao njihovu izjavu niti me zanima", dodao je Dodik.

Upravni odbor Vijeća za provođenje mira još jednom izražava svoju bezrezervnu podršku radu Ustavnog suda BiH i svih njegovih sudija, navodi se u izjavi PIC-a kojoj se nije pridružila Ruska Federacija.

Također, PIC naglašava da zvanični pojam “međuentitetska linija razgraničenja” ni na koji način ne predstavlja državnu granicu niti podrazumijeva državnost Republike Srpske, entiteta stvorenog Daytonskim mirovnim sporazumom u okviru države BiH.