Novi susret
842

Ambasador Amerike nakon sastanka s Dodikom: Očekujem poštovanje Dejtona, podrivanje snosi posljedice

I. P.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson susreo se danas, drugi put u sedam dana, sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.
Ambasador Nelson je prilikom susreta sa Miloradom Dodikom podcrtao da Sjedinjene Američke Države ne očekuju ništa drugo osim potpunog poštovanja Dejtonskog sporazuma te teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"25 godina Amerika je važan partner Bosni i Hercegovini. U potpunosti podržavamo prosperitet, stabilnost i mir za ovu zemlju. Radnje koje to podrivaju snosit će prave posljedice", saopćeno je iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Nelson se sa članom Predsjedništva iz Republike Srpske sastao u poslijepodnevnim satima, nakon sjednice kolektivnog šefa države koju su obilježile oprečne izjave, navodno "preglasavanje" te poziv na ostavku kolege Komšića.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Naime, Dodik je nakon završetka sjednice na kojoj je konsenzus postignut oko samo jedne tačke dnevnog reda, zbog navodne netransparentnosti u slučaju imenovanja nove sutkinje Ustavnog suda BiH iz Njemačke, predsjedavajućeg Željka Komšića pozvao da podnese ostavku.

Pored toga, Dodik je u posljednje vrijeme izazvao novu krizu na nivou Bosne i Hercegovine ponovnim kreiranjem tema kao što su nezavisnost RS-a. Novi val tenzija kulminirao je odlukom Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu na teritoriji Republike Srpske.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Podsjetimo da su ambasadori Kvinte, među kojima je i Ambasada SAD-a, nakon posljednjeg susreta sa Dodikom, ali i Šefikom Džaferovićem te članovima Komšićevog kabineta, izdala jedinstveno saopćenje u kojem je, između ostalog, naglašeno da je blokiranje institucija Bosne i Hercegovine je neprihvatljivo.