Politizacija
6

Dodik na Kozari zaboravio četnike koji su se borili na strani nacista i ustaša

I. P.
Na Mrakovici se danas obilježava 77 godina od Bitke na Kozari u kojoj je ubijeno i u logore protjerano na desetke hiljade civila uglavnom srpske nacionalnosti.

Obilježavanju godišnjice tragedije prisustvovao je vrh bh. entiteta Republika Srpska predvođen predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednicom entiteta Željkom Cvijanović.

"Kozara ne pripada samo nama, ljudima sa Kozare, nego i baštini cjelokupnog srpskog naroda", rekao je Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH. Obraćajući se prisutnima na Kozari istakao je da je državna politika tadašnje Hrvatske bila da se Srbi ubiju, da nestanu, prenosi RTRS.

On je kazao da kada ne bi bilo Republike Srpske onda ne bi bilo ni obilježavanja na Kozari Dodik je istakao da je Kozara epopeja stradanja, muke i patnje svih onih koji su položili svoje živote za slobodu ali isto tako i ponos za buduća pokoljenja i generacije.

Prethodno su na centralno spomen-obilježje Mrakovici položeni vijenci.

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

Na Kozari se oko 3.000 partizanskih boraca, koji su se našli u okruženju sa desecima hiljada civila, borilo protiv 11.000 Nijemaca, 20.000 ustaša i 2.000 četnika.

Četnike je Milorad Dodik zaboravio spomenuti.

Zarobljeni civili su odmah likvidirani ili deportovani u ustaške koncentracione logore Stara Gradiška i Јasenovac, a najveći broj njih je završio na stratišu Donja Gradina. Manji broj zarobljenih civila je završio u njemačkim logorima na prisilnom radu, dok su zarobljeni partizani ubijeni na licu mjesta.