BiH
454

Dodik: Možda bi bilo najbolje da političari nisu govorili na otvaranju Ferhadije

FENA
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Ferhadija džamija, koja je danas svečano otvorena u Banjoj Luci, šalje poruku zajedničkog života.

Kazao je da svi koji žive u tom gradu poštuju pravo svih drugih da izražavaju vjeru, kao i činjenicu da "svi zajedno u miru moramo da gradimo zajedničko društvo".

Dodik se nije obratio gostima na današnjem svečanom otvaranju obnovljene Ferhadija džamije, jer smatra da političari to ne treba da rade na vjerskom skupu.

"Možda bi bilo najbolje da političari i nisu govorili. Najvažnije da su se obratili predstavnici vjerskih zajednica, a posebno Islamske zajednice. Kada se političari umješaju u ovakve stvari, onda to nije dobro, ali sam bio na otvaranju džamije i želim da odam priznanje banjalučkom muftiji Osmanu Kozliću, koji je uložio napor da dođe do ovog dana", naglasio je Dodik.

Zahvalan je Kozliću što je osigurao da ovaj dan protekne dostojanstveno.

"Banja Luka je danas obnovila Ferhadiju, ranije hram Hrista spasitelja, a obnovljena je i katolička crkva na Petićevcu", kazao je novinarima Dodik i naveo da to govori da Banja Luka i RS podržavaju obnovu porušenih vjerskih objekata u ratu i normalizaciju ukupnog života.

On je čestitao vjernicima islamske zajednice jer su dobili obnovljenu Ferhadiju, čemu je pomogla i RS.